Десети ден продължават антиправителствени протести в Армения, стотици арестувани и задържан и отведен в неизвестна засега посока опозиционен лидер.

Напрежението избухна, след като бившият президент Серж Саркисян беше назначен за премиер, а правомощията му бяха разширени, и се покачи още повече тази сутрин, когато Саркисян и лидерът на опозицията Никол Пашиян размениха остри реплики в хотел в центъра на столицата. Минути по-късно полицията изведе опозиционера, предава БНТ.

Серж Саркисян и опонентът му Никол Пашиян се срещнаха, за да обсъдят антиправителствените протести и да сложат край на напрежението. Вместо да стигнат до компромис, ситуацията се усложни още повече.

Поисканата му оставка разгневи Саркисян и той напусна масата на преговорите. Но не и преди да припомни, че през 2008 г. опонентът му е арестуван именно по време на протести срещу държавния глава.

Малко по-късно Пашиян се присъединява към протестиращите десети ден хиляди арменци. Призовава ги да продължат да излизат по улиците, докато Саркисян не слезе от власт.

Органите на реда използваха сълзотворен газ, а в суматохата лидерът на опозицията и двама негови заместници бяха отведени от униформените. Официално се твърди, че тримата не са арестувани, а само принудително отстранени от шествието. Според протестиращите истината е друга.

Армения изпадна в политическа криза, след като преди месец изтече 10-годишния срок, който законът разрешаваше на Серж Саркисян да бъде президент. Във вторник с огромно мнозинство парламентът избра 63-годишния арменски лидер за премиер.

Де факто той има не по-малко власт от преди, след като преди време конституционни промени сведоха правомощията на държавния глава в Армения до протоколни и реалната власт вече е у премиера.

Противниците му го обвиняват, че е отговорен за високата безработица и крайната бедност на част от населението. Обвиняват го още в корупция и зависимост от Русия и го сравняват с Путин. Според поддръжниците на Саркисян той е единственият политик с достатъчно голям опит, за да ръководи успешно тримилионната Армения.