Агенцията за вътрешна сигурност на Полша е задържала двама организатори на концерт на неофашистка група, който е  трябвало да се състои на 21 април в Южна Полша по случай рождения ден на Адолф Хитлер, съобщи днес радиостанция РМФ ФМ, цитирана от ТАСС и БТА.

Около 300 сътрудници на полските спецслужби са направили обиски вчера и днес на различни места, свързани с организацията на концерта, който така и не се е състоял. Конфискувани са били плакати и знамена с неофашистки символи.

Задържаните ще бъдат изпратени в прокуратурата в град Валбжих, където утре ще им бъдат повдигнати обвинения в неофашистка пропаганда.

В края на януари тази година в Полша избухна скандал, след като ТВН показа журналистическо разследване, направено със скрита камера на едно от мероприятията на неонацисти през май 2017 година, на което се е отбелязвал рождения ден на Хитлер (20 април).
На записа се вижда как участниците в сборището прославят лидера на германските националсоциалисти, носейки свастики и униформи на вермахта.

Прокуратурата заведе дело за "публична пропаганда на фашизъм или друг тоталитарен строй". На седем полски граждани вече са повдигнати обвинения, припомня ТАСС.