Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган отново ескалира напреженито със САЩ.

Този път той обвини щатите и съюзниците им, че снабдяват терористите с безплатно оръжие, докато в същото време отказват да продават същите оръжия на Турция.

В интервю пред турската телевизия NTV Ердоган отсече: “Откъде идва заплахата? Идва предимно от стратегическите ни партньори. Ние не можем да купим оръжия от САЩ с нашите пари, но, за съжаление, САЩ и коалиционните сили дават тези оръжия, заедно с амуниции, на терористичните организации безплатно“.

Подкрепата на САЩ за терористичната групировка отдавна дразни Анкара и по-конкретно това, че Вашингтон гледа на ПКК (Работническата партия на Кюрдистан) и издънката й в Сирия  - "емократически съюз“ (ДС) и военното й крило "Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), като на "надежден партньор“ в борбата срещу "Ислямска държава“ и продължава да я снабдява с оръжия и оборудване въпреки яростните протести на Турция.

Що се отнася до предстоящите предсрочни избори, Ердоган заяви, че управляващата "Партия на справедливостта и развитието“ ще продължи да управлява ако народът желае това и ще отстъпи ако той каже "достатъчно“.

В петък, припомня турското издание Yeni Safak,цитирана от "Фокус", турският парламент прие закон, с който назначи провеждането на предсрочни президентски избори на 24 юни.

Преди това тези избори бяха назначени за ноември 2019 година.