Германската промишленост е заплашена от опасен недостиг на алуминий, съобщи списанието Der Spiegel в публикацията си „Alu-Engpass trifft die deutsche Industrie”. Причината са американските санкции от 6 април, които особено засегнали руския концерн „Русал” – най-големия производител на алуминий извън Китай.
В статията се съобщава, че ембаргото повишило цената на междинния продукт в производството (алуминиев оксид) с 26% само за седмица, приближавайки 12-годишен максимум.
 
Почти една трета от суровината Германия я внася от Русия и в значителна степен от концерна „Русал”. Освен това негова дъщерна компания в Ирландия играе на пазара решаваща роля.
 
Според доклад, подготвен от германската отраслова федерация на производителите на метали Wirtschaftsvereinigung Metalle, тя е незаменима за снабдяване на Европа с алуминиев оксид. Немската федерация предупреждава, че санкциите оказват съществено влияние на търговските потоци и това ще се усеща във всички етапи в системата на снабдяване.
 
Надеждността на доставките и предсказуемостта на динамиката на цените сега не може да се гарантира и това ще засегне големите ресурсни отрасли като автомобилното производство.
 
Обединението, представляващо интересите на металургичните компании на Германия, призовава политиците колкото се може по-скоро да намерят решение, което да осигури надеждността на доставките на изходна суровина, необходима за работата на отрасъла. В противен случай ще пострада цялото промишлено производство на Германия, обобщава Der Spiegel.
 
Превод и редакция: БЛИЦ