През 2017 г. турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ, предаде ТАСС, като се позовава на публикация на турския в. "Хюриет".

Решението за изнасянето на златния резерв от САЩ е било взето на фона на влошаването на отношенията със САЩ по редица регионални и двустранни въпроси, отбелязва вестникът.

Систематичното изнасяне на злато от САЩ е започнало през 2017 г. В САЩ са били съхранявани около 28,7 тона злато, пише изданието.

Фактът за износа на злато се потвърждава в публикуван този месец официален отчет на Централната банка на Турция за дейностите, извършени през 2017 г.

В графата за съхраняваните във Федералния резерв на САЩ златни резерви на Турция през 2016 г. фигурира злато в размер на 28 689 килограма, а през 2017 г. не фигурира нищо. Общият обем на златния резерв на Турция се оценява на 564,6 тона (еквивалентно на над 20 милиарда долара), се казва в отчета на Централната банка.

В. "Хюриет" пише, че част от изнесеното от САЩ злато е било върнато в Турция, а друга част е изпратена за съхранение в Европа (в Централната банка на Великобритания, както и в Швейцария).
 

/БТА/