Президентът Румен Радев бе на гости на семейството на Иво Богданов, мъжът от Монтана, който лежа 7 години в гръцки затвор невинен и бе освободен през юли миналата година след личната намеса на държавния глава. Иво Богданов бе оправдан от гръцкия върховен съд на 19 юли, около месец след посещението на Румен Раден в Атина и разговорите с президента на Гърция.
 
Богданов бе задържан през 2010 година по обвинение в убийството на поляка  Ричард Ханускиевич. През цялото време по време на съдебния процес и на престоя си в затвора, той твърдял, че е невинен. И това се доказало през декември 2016, 6 години и 6 месеца след затварянето на Иво зад решетките. Властите в Атина получили информация, че смятаният за мъртъв от години поляк, е издъхнал преди дни в болницата на гръцкия град Триполи от естествена смърт. 

Въпреки неоспоримото доказателство за невинността на Иво, той не бил пуснат от затвора. След намесата на журналисти и на президента Радев, върховният съд в Атина свика заседание и оневини българина.

Иво се прибра на 31 юли миналата година.

Държавният глава Румен Раден и мъжът от Монтана се срещнаха на живо за първи път. „Имам покана от господин Богданов от миналата година, когато той се прибра от Гърция. Сега съм тук и така засвидетелствам уважението си към нето и към всички хора в Монтана”, каза Радев, цитиран от "Конкурент". 

Държавният глава подари на семейството картина, бутилка вино от лимитирана серия, донесе и сладкиши за осмокласничката Лина и брат й Патрик. 22-годишният младеж преживя много тежко всичко ставащо с баща му в Гърция. Преди две години момчето, което тогава беше първокурсник по ядрена физика в Софийски университет, получи инсулт.

„Патрик вече е добре. Продължава да се лекува, но все още не може да продължи образованието си”, разказа майката Снежи.
Иво, Снежи и двете им деца изказаха благодарността си към президента Радев и го посрещнаха с торта и много топлота.

„Трудностите за мен още не са свършили. В Гърция продължава друго дело, но точно какво се случва за момента нямаме представа. Бяхме арестувани и двамата с брат ми. Той бе освободен от затвора преди мен, но няма право да напуска Гърция. Имах и трудности с намирането на работа в Монтана. Не искаха да ме наемат, защото съм лежал в затвора. Единственият човек, който ми протегна ръка и ме взе на работа е Никодим Войнов. Държа да благодаря, защото това е много важно за мен”, каза Иво Богданов.

Сега Иво се моли семейството му да е добре.Момчето му да оздравее напълно и да  продължи образованието си.

„Много хора търсят късмет и хляб в чужбина. Там може и да се печелят пари, но времето е загубено. Бих искал да им кажа да се върнат в България, тук е щастието”, каза Иво.

Благодарният мъж подари на президента сребърна икона на Свети Георги.