Консултативният съвет имаше и бурна, и спокойна част, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Попитан дали основателно проектът на позиция на КСНС е предизвикал това противопоставяне между президента и представители на ГЕРБ, той посочи, че противопоставянето съществува. Нормално е, все пак след спорове се ражда истината, добави Каракачанов. Излязохме с един документ, който е важен, разбира се, в по-голямата част тежестта пада върху Министерството на отбраната, каза той.

На въпрос какво е станало по време на бурната част, Каракачанов отговори: "Е, връщахме се към стари теми - самолети, проекти нереализирани, кой какви самолети харесва и т.н.".

Попитан дали е забелязал в черновата на документа на КСНС антиевро-атлантически уклон, той каза, че в предварителния вариант аналитичната част в две страници е била излишна и затова в голямата си част не съществува в съгласувания документ. На Консултативен съвет при президента би следвало да се излиза с конкретни неща, а не да правим геополитически анализи, това на съвета го направиха службите за сигурност - Военното разузнаване, ДАР и ДАНС, обясни той. 

Попитан дали в предложената от президента позиция наистина не се споменават химическите оръжия, Красимир Каракачанов коментира, че в първоначалния документ е присъствала темата "Сирия", но в малко по-различен аспект, който също от юридическа гледна точка е верен. На въпрос дали аспектът е бил по-източен или по-западен, той уточни, че е верен от гледна точка на това, че тези удари са реализирани без санкция от Съвета за сигурност към ООН. Според Каракачанов обаче подобни констатации и анализи не са необходими в такива документи. 

Вицепремиерът беше помолен да коментира и упреците на ДПС, че неговият партньор в коалицията "Обединени патриоти" Волен Сидеров е имал антиевропейско поведение в Крим, като казал, че Крим не е анексиран. Не съм го гледал и не мога да коментирам, заяви Каракачанов. Темата с Крим е много дълга и няма как да бъде обсъдена само с една декларация за или против сте, все едно да говорим за темата Македония и да искате отговор с едно изречение, посочи той.