Заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков и кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков откриха две нови детски площадки в двора на ДГ „Лилия“. Заедно с директорката на детското заведение Севдалина Генчева те посадиха и няколко дръвчета и храсти край площадките.

Зам.-кметът Титюков обясни, че средствата за изграждането на модерните детски площадки са в размер на 33 000 лв., а с други 3 000 лв. е осигурена периметрова охрана и видеонаблюдение на съоръженията. Парите са осигурени по проект на Българо-швейцарска програма за сътрудничество - „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“. Проектът е на обща стойност 1 077 495 лева. 

Със 150 000 лв. в кв. „Столипиново“ се изгражда здравен център в ДКЦ „Изток“ с 5 кабинета, който ще бъде готов до месец. С други 300 000 лв. се строят физкултерен салон и образователни стаи в двора на СУ „Найден Геров“ и НУ „Кирил Нектариев“, които ще бъдат готови до лятото.

Кметът на „Източен“ Николай Чунчуков обясни, че един от най-големите проблеми в квартал Столипиново във връзка с интеграцията е образованието и усвояването на българския език. Много трудно може да бъде интегриран възрастен човек, затова работата с малцинствата трябва да започне още в най-ранна възраст. Проблем е и доброто здравеопазване, защото  ниско образованият човек рядко знае къде да потърси здравна помощ, подчерта той.

Партньори по проекта освен ДГ „Лилия“ и двете пловдивски училища са още община Куклен, фондация „Инди Рома 97“ и фондация „Пловдив 2019“.