Становището, предложено от президента Румен Радев, щеше да ни представи в неловка ситуация в ЕС и НАТО. Там имаше притеснителни неща в предложения документ.

 

Тази позиция зае вицепремиерът Екатерина Захариева в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Тя коментира думите на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава. Според Цветанов Радев е предложил вариант за излизане от ЕС и НАТО.

Захариева предпочете да говори за "притеснителни елементи". От думите й се разбра, че "притеснителна" е констатацията в материала на "Дондуков" 2, че ударите на 14 април на САЩ, Великобритания и Франция са без санкция на Съвета за сигурност на ООН. 11 пъти се блокира такава резолюция, подчерта вицепремиерът. Истината е, че има и други международни задължения - по Конвенцията за забрана на химическото оръжие, а в документа няма и дума за тях, обърна внимание Екатерина Захариева.

Според вицепремиера притеснителни били два-три текста, които са "тотално различни от общите позиция, които са оповестени, и за Сирия, и за Украйна". Екатерина Захариева бе категорична, че "няма как" този документ да бъде подкрепен във вида предложен от президента и затова неслучайно е излязъл в друг вид. "Щеше да бъде изключително проблемно за положението на България като член на Европейския съюз", добави тя.

Не може да се каже, че нестабилността и несигурността в Сирия са предизвикани от отговора на химическата атака, изтъкна Захариева.

Водещият Виктор Николаев я попита директно стои ли зад думите на Цветан Цветанов, че президентът Румен Радев поставя под въпрос членството ни в ЕС и НАТО. "Това становище е категорично неприемливо - като начин, който беше представен проектът, и със сигурност той щеше да ни постави в доста сложна ситуация в ЕС и в НАТО. В тази посока, ако така тълкуваме - да. Мисля, че в този контекст го е казал г-н Цветанов", бяха точните думи на Захариева.

Запитана дали тази нервност не се дължи на призива на Радев "да се освети" работата по обществените поръчки. Президентът каза тези думи на среща със студенти от УНСС в понеделник. "Това със сигурност не помага на работата", бе коментарът на Захариева, която като вицепремиер отговаря за правосъдната реформа.

"Това беше неговата политическа оценка, с която със сигурност ние не сме съгласни. Затова премиерът разпореди неслучайно министрите да се срещнат с президента", продължи Захариева. И отново припомни призива на премиера Борисов от началото на КСНС, отправен и към президента, и към опозицията - да направим така, че институциите да работят и да може да се взема позиция. Острото противопоставяне, отричането на което и да е действие на правителството без да е направен анализ, не работи, подчерта тя.

Според Екатерина Захариева на заседанието на "Дондуков" 2 вчера тонът е бил спокоен, докато не бил изваден документа.

Екатерина Захариева каза, че премиерът Бойко Борисов в началото на КСНС е призовал за спокойствие и да се излезе от острия тон.

Продължавам да считам, че с ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева са преминати границите, каза Захариева. Тези нейни думи предизвикаха острата реакция на главния прокурор Сотир Цацаров, който попита дали и другите членове на кабинета споделят нейното виждане.

Моето изказване бе в отговор на въпрос на журналист след заседанието на Министерския съвет, припомни Захариева как се е стигнало до репликата за преминатите граници. И изтъкна, че не омаловажава работата на прокуратурата по разкриване на корупционните престъпления. Когато казах това, имах предвид дали Иванчева е трябвало да бъде с белезници и да стои права, докато са извършвани процесуално-следствените действия, обърна внимание Захариева.

Според нея отдавна е имало сигнали, че в столичната община "Младост" стават нередни неща.

Захариева каза, че е в нормални отношения с главния прокурор Сотир Цацаров и в понеделник ще се видят, за да обсъдят случая с Желяз, чиято екстрадиция се иска от САЩ.

 

Очаквайте подробности!