Според съобщения от NBC News, руските военни средства за връзка в Сирия са попречили на американските безпилотни самолети преди операцията в Сирия чрез блокиране на системите за GPS на летателните апарати. В резултат на това техниката започнала да предава погрешни данни за геолокацията, възниквали обърквания и в резултат дроновете рухвали.

Източник на телевизионния канал е убеден, че средствата за заглушаване на сигналите са разработени от руските военни инженери. Това съществено повлияло върху мисията на САЩ в Сирия.

Средствата за защита на сигналите на дроновете се оказали безсилни срещу новите заглушители, които в същото време блокирали зашифрованите данни от безпилотните апарати.

Според представителя на Пентагона Ерик Пехон, армията на САЩ има намерение да засили защитата както на безпилотните летателни апарати, така и на пилотируемите такива.

През февруари тази година бе публикувана информация, че руските войски ще започнат да заглушават мобилните връзки на територията на редица военни бази. Причина за това са януарските атаки на безпилотни апарати върху авиобаза Хмеймим в Сирия.