Европейските министри на външните работи подкрепиха ракетните удари на САЩ, Великобритания и Франция над позиции в Сирия през уикенда.

„Разбираме, че насочените американски, френски и британски въздушни удари,  извършени срещу обекти за химически оръжия в Сирия, са специфични мерки, предприети с единствената цел да предотвратят следващо използване на химически оръжия и химически субстанции като оръжие от режима в Сирия за убийството на собствения му народ“, се казва в декларация, приета от министрите днес в Люксембург. Позицията е подкрепена и от Международната организация за унищожаване на химическите оръжия.

Европейските министри подчертават, че Сирия, подкрепена от „съюзниците си Русия и Иран“, е засилила военните действия, без да се съобразява с цивилните жертви, които ги причиняват. Те заклеймяват нападенията срещу граждани, инфраструктура, училища и болници.

„ЕС заклеймява подкрепената от Русия офанзива на режима, причинила разрушения в Източна Гута и призовава въздушните удари да бъдат незабавно прекратени, особено в Идлиб и в Южна Сирия“, се казва още в приетата днес от външните министри на ЕС позиция.

Според тях турската операция в Северна Сирия допълнително е усложнила ситуацията и е довела до напускането на домовете им на хиляди хора, влошавайки хуманитарната ситуация. ЕС призовава Русия, Иран и Турция да гарантират прекратяването на враждебните действия, както и за вдигането на обсадите в различни части на Сирия.

Федерика Могерини, първият дипломат на ЕС, съобщи, че работи по обединяването на сирийската опозиция, така че тя да е в състояние да сформира делегация, ако преговорите за намиране на мирно решение под егидата на ООН бъдат възобновени в Женева.

„Категорично призоваваме особено Русия и Иран да използват влиянието си върху Дамаск за започването на сериозни и по същество дискусии под егидата на ООН в Женева“, каза Могерини.

ЕС и ООН ще домакинстват идната седмица в Брюксел конференция за Сирия, в която участие са потвърдили 70 делегации от цял свят, но предстои да стане ясно на какво ниво ще участват поддръжниците на режима на Башар Асад – Русия и Иран.

Междувременно агенция Франс прес, позовавайки се на британски източници, съобщи, че Дамаск и Москва не са разрешили на експерти на организацията срещу химическите оръжия да стигнат до Дума, където на 7 април беше извършена химическа атака, за да уточнят нейния произход.

Москва блокира приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу употребата на химически оръжия, като се позовава на липсата на доказателства за извършителя на атаката.

По данни на ЕС 13,1 милиона сирийци се нуждаят от помощ и закрила, а 6,1 млн. са напуснали домовете си. Други 3 млн. се намират в обсадени и труднодостъпни зони.

Утре президентът на Франция Еманюел Макрон ще говори пред Европейския парламент в Страсбург, като се очаква да хвърли допълнителна светлина върху евентуално продължение на действията на съюзниците в Сирия.