Всяко трайно решение в Сирия изисква политически преход и запазването на целостта и суверенитета на страната. Постигането на траен мир е главната цел, за чието постигане ЕС няма да жали средства. Това се посочва в заключенията, приети на днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

За да има траен мир, необходимо е въздаването на правосъдие и постигането на национално помирение. ЕС отново призовава въпросът да бъде разгледан от Международния наказателен съд. ЕС призовава за незабавно прекратяване на огъня, се допълва в текста.

ЕС отчита, че конфликтът в Сирия навлезе в осмата година, белязан от широко разпространено насилие, ярки нарушения на международното право от всички участници, както и от употребата на химическо оръжие от режима и от "Ислямска държава" (ИД).

Сирийският режим носи основната отговорност за катастрофалната хуманитарна обстановка и за страданието на сирийския народ. Съветът на ЕС подкрепя всяко действие, насочено към предотвратяване на употребата на химическо оръжие.

Необходимо е да се използват възможностите за постигането на политическо решение, защото според ЕС военно решение е невъзможно.

Сирийският режим, подкрепян от Русия и Иран, увеличи употребата на военна мощ, без оглед на цивилните жертви. Незабавно трябва да бъде прекратено възпрепятстването на хуманитарния достъп до пострадалите, заявяват европейските външни министри.

Всички страни в сирийския конфликт трябва да се борят срещу ИД. Действията на Турция в Северозападна Сирия допълнително влошават обстановката. ЕС изразява дълбока загриженост от изкуствените промени в картата на сирийското население. ЕС няма да участва във възстановяването на райони в Сирия, засегнати от този подход, се посочва в заключенията.

В Сирия днес над 13 милиона души имат нужда от помощ, над шест милиона са напуснали домовете си, а три милиона са изтласкани в труднодостъпни области. ЕС осъжда използването на глада като военно средство. Защитата на обикновените хора е не само законово, но и морално задължение. Досега ЕС е осигурил 10,6 милиарда евро за Сирия, отбелязват министрите.
 

/БТА/