Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне с президента на страната Реджеп Тайип Ердоган и министри по време на посещението си в Анкара. Той пристигна там вчера, след извънредно заседание в щаб-квартирата на НАТО, на което съюзниците изразиха пълна подкрепа за военните действия на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия. Столтенберг ще обсъди темата с турските си домакини, съобщава БНТ.

Посещението е част от подготовката за срещата на върха на Алианса през юли в Брюксел, заяви Столтенберг пред Анадолската агенция. Това е първата визита на Йенс Столтенберг в Турция от септември 2016 г. насам. Генералният секретар на НАТО смята, че Анкара е „високо ценен и ключов съюзник“ по много причини, не само заради стратегическото си положение. Той призова съществуващото присъствие на Алианса в Турция да бъде увеличено. Според Столтенберг Турция е важна за НАТО, но и Алиансът е важен за Турция, тъй като осигурява на страната политическа и военна подкрепа. 

Йенс Столтенберг е на мнение, че Анкара допринася за общата сигурност чрез участието си в мисиите в Афганистан и Косово и осигурява бази и съоръжение в близост до границата си с Ирак и Сирия за борба срещу „Ислямска държава“. 

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс още веднъж посочи, че решението дали Турция да закупи руските ракетни комплекси С-400 е нейно суверенно. По думите му страната има основателни опасения за сигурността си във връзка с Африн.

Норвежкият политик е категоричен, че споровете между Гърция и Турция трябва да бъдат разрешени между двете страни и това не е тема на намеса на НАТО.

Йенс Столтенберг изтъкна, че проектът за европейска отбранане бива да създава пречки пред страните, които не са членки на Евросъюза и напомни, че след Брекзит 80% от бюджета на Алианса ще идва от съюзници, които не са част от Европейския съюз. Невъзможно е да си представим защитата на Европа без страни като Великобритания, Канада, Турция и Съединените щати, смята Столтенберг. Според генералния секретар на НАТО диалогът с Русия, която е съсед, е „труден, но важен“. Алиансът остава отворен за смислен диалог с Москва, увери той.