Русофилстващата пропагадна у нас никога не е преставала да става за смях, но тя прави нови и нови опити да надмине себе си. Този път тя се опитва да помирява Путин и Ердоган след руско-турския разрив по въпроса за западните ракетен удар срещу военни обекти на сирийския режим.

Още преди ракетните удари в отношенията между Москва и Анкара прескочи искра. Тя осветли помрачавенето на дружбата им, демонстрирана буквално дни по-рано в зачеването на рускията ядрена централа “Аккую” на турския морски бряг в присъствието на двамата побратимени автократи. Ядреният обект, който е в процес на зачеване вече четвърт век и в това отношение е по-жалка илюстрация на дружбатата от случая с изнасилването по казуса с АЕЦ “Белене” у нас, със сигурност няма да пребъде – особено като се знае, че на практика това стратегическо настаняване на Русия предвижда само тя да продава евентуално произвеждания ток за цели 60 години напред. Няма как да се случи, помнете ми думата…

Неочаквано след тази демонстрация на близост, която напомни как Путин и Ердоган откриха в Москва заедно най-голямата джамия в Европа ( малко преди да се скарат люто по повод валения руски руски самолет) Москва направи в същото време забележка на Анкара да отспъпи завзетите позиции в серевния сирийски град Африн ( станало възможно благодарание на отстъплението на руското военно присъствие там през януари в началото  на турската операция “Маслинова клонка”).  Ердоган отговори не в някакво недостъпно за публиката преразказано говорене по телефона с Путин, а в директно остро публично обръщение към Кремъл да не й се меси в точно тази работа. Ние знаем на кого и кога да предадем властта в Африн, сопна се турския президент.

Позицията на Турция, която одобри ударите на западните сили срещу обекти на сирийския режим, надгради впечатлението за пореден отлив в отношенията й с Русия. И в този труден за двете евразийски държави момент на помощ дойде българската русофилска пропаганда, петимна да помири евразийците. 

Съобщението на Ройтерс, ча двамата са разговаряли по телефона, се изтъква в заглавие в нашенски тиражен проруски сайт като “стискане на ръцете”. За лековерните читатели е приложена и снимка на Путин и Ердоган с демонстративно стиснати за пред камерите ръце ( и зъби). Не че по телефона може да си стиснат каквото и да било, но карай да върви…

Изкушавам се да цитирам по този повод оценката на Симеон Радев  за българското русофилство, каквато многократно съм давал без претенция за откривателство на очевидното. Авторът на “Строители на съвремнна България” е констатирал натегачеството и невежеството на българското русофилство преди повече от век.

“За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”. 

(Симеон Радев, “Русия в началото на 20 век”, изд. “Свети Климент Охридски”, София, 2010 г., стр. 233, 234)

 

Ердоган и Путин си “стиснаха ръцете” за Сирия Дамаск, Сирия 15 Апр. 2018, 07:44
https://www.blitz.bg/svyat/erdogan-i-putin-si-stisnakha-rtsete-za-siriya_news593508.html

Share on Facebook