Рискувам да направя нежелна от мен реклама на  вестник, който не бихте си купили, но органът на българската русофилщина “Русия днес” поднася куриоз, който си заслужава да бъде съхранен.

Или май не е куриоз, а закономерност в отразяването на действителността, която не само вади на показ руско-турската дружба, но и я онагледява като светъл …Великденски пример.

В най- новия брой на изданието на Светлана Шаренкова и Димитър Иванов ( посочен в карето на вестника като Председател на управителния съвет) под пожеланието за “Светли Великденски празници” се мъдри снимка на изпъкващия Ердоган, домакин на Путин в Анкара. Двамата са се нагласили с по две деца в съответните национални носии и в съотвения мащаб – турските юноши гонят по ръст Ердоган, а руските дечица са подбрани така, че да да не засенчват Путин и поне те да изгледжат по – нисички като за снимката.

 

 

 

 

Някой може да спори, че става дума за случайност, за съвпадение. Подборът на сминки в едно пропагандно издание обаче, НИКОГА не  е случаен. Разполагането на подобна снимка на лицето на вестника няма как да бъде друго, освен основен акцент, основно послание. Съчетано с Великденското пожелание то изглежда като подигравка, достойна за продължителите на съветската традиция да бъде забраняван най-светлият религиозен празник, наложена и в България по време на съветския колониализъм. 

Ако все пак някой си мисли, че изборът на фотоилюстрация няма отношение към посланието на вестника, разлистването му по-нататък ще го обори. Достатъчно е да се види какви портрети са подбрани за омразните на Кремъл британски политици, дръзнали да му се противопоставят. Тереза Мей, военният министър Гевин Уйлямсън ( в по-малка степен, той просто изглежда добре, каквито и физиономии да прави) и най-вече ексцентричният външен министър Борис Джонсън са представени като кръстоска между клоуни и някакви превъзбудени примати.

 

 

 

И текстът под снимкта си го бива! Гевин Уйлямсън е посочен като инициатор ( а защо не и извърштел в лично качество) на отравянето на Скрипал. Аргументи? Ами миналата година плашил британците с руснаците, но руснаците така и не нахлули на острова. Тъкмо британските граждани се поуспокоили и това наложило британските служби да отровят Скрипал, за да настроят отново жителите на страната срещу Русия пак.

Ако горният абзац може да мине за намек, то паралелът, който Борис Джонсън направи между олимпиадата в нацистка Германия и задаващото се световно първенство по футбол в Русия буквално е докарал авторите на “геополитическия анализ “ до типичната амнезия за последователите на гузните съюзници на Хитлер, каквито са съветските другари. 

Опонирайки на Джонсън, че СССР е бойкотирал нацистката олимпиада, докато англичаните са участвали в нея, авторите пропускат “ малката подробност”, че само три години по-късно Хитлер и Сталин се съюзяват и дружбата между тях, скрепена с бурна търговия, процъфтява не на спортно, а на междудържавно ниво близо две години. Това са годините, през които Великобпитания сама отбива атаките на Вермахта и Луфтвафе, а СССР захравна военната му машина с огромни количества стратегически суровини и материали, надявайки се др. Адолф Шикългрубер, фюрер на рботническо-селската Германия ( както го определя по онова време съветската пропаганда), да сломи стария британски съперник на Русия в нейната мания за имперско разрастване и величие. 

Не случайно и днес руската пропаганда борави с термина “Велика отечествена” война, обозначавайки с него по съветски маниер само периода от Втората световна война ( водена от Великобритания от първия до последния й ден) , когато Сталин се оказва измамен и изпреварен от своя работническо-селски германски съюзник и попада под ударите на армията, захранвана дори в деня на германското нападение от километрични композиции със съветски суровини. 

В желанието си да се подмаже на Путин, чиято снимка краси 4 различни страници, “Русия днес” осведомява от една стрна, че при Путин се живее най-добре на сравнителна основа с времето на Горбачов и Елцин. освен това Путин , както се вижда от друга статия, е проявил загрижност за жизнения стандарт на руснаците ( защо ли, след като живеят толкова добре). Ето защо Путин е продложил закон за борба с корупцията веднага след спечелените избори. Човек може да се запита колко мандата му трябваха за тези 18 години на власт, за да осъзнае проблема с корупцията и лично да се нагърби с обещанието да я пребори законодателно?

Същевременно корупционният тумор така се е разрастнал в Русия ( прав е Сидеров, който дойде на власт и спря да се бори с корупцията, че България не е най-корумпираната държава), че тя е станала водещ проблем за 64 на сто от руснаците. Дори официалната руска статистика, цитирана в статията, явно не може да скрие напълнно истината. Щом лично Путин се заема да се бори с корупцията, значи тя трябва да бъде посочена като достоено за вниманието му предизвикателство, както се подразбира от офицалните данни.

Ето някои от тях, посочени в статията, озаглавена “ След трагедията в Кемерово Путин внесе в Думата нов антикорупционен закон”. Както се вижда,  трагедията с изгорелите деца в Кемерово е представена като повод за ново, положително начало в противопоставянето на корупцията, оглавено от Путин. В статията четем следните самопризнания:

“По оценка на началника на антикорупционния отдел на МВР Андрей Курносенко, щетите, свързвани с корупционни действия през 2017 г. са 177,5 млрд. рубли. Разбира се става дума за разкрити престъпления, а те са над 70 хиляди.

Още по- мащабни са сумите обаче, свързани с корупцията и неефективно изразходване на бюджетни средства ( често става дума за банална кражба)…

През септември 2017 г. ръководителката на Сметната палата Татяна Голикова излезе с доклад пред Думата за изпълнението на бюджета през 2016 г. По данни на Сметната палата всеки втори обект, финансиран от бюджета за сметка на данъкоплатците, тка и не е бил построен. Общата сума, изхарчена от бюджета “ без да е постигнат социациално-икономически ефект” е нараснала с 12,5 пъти в сравнение с 2015 г. В рамкте на федералната инвестиционна програма за конкретния обекти са били планирани 443 обекта, а фактически са изградени 244. По данни на Сметната палата 12 хиляди обекта , за които от бюджета са отпуснати 2,2 трилиона рубли, се числят като “незавършено строителство”. А за 1700 обекта информацята въобще липсва, съобщва Голикова., т.е. държавата е отпуснала средства, но самата тя не знае дали с тях въобще ще бъде построено нещо и ако е да, то кога и от кого. 1700 тайнсвено изчезнали обекти са десет пъти повече от новопостроените в Русия 2017 г. нови училища. Освен това Голикова обърна внимание и на рязкото нарастване на обема на недостоверна отчетност по изразходване на бюджетни средства. Според резултатите от 2016 г. са били разкрити данни за фалшифициране на документи за сума от 665 млрд. рубли, което е 5,5 пъти повече от 2015 г.

Недостроените  зради корупция училища и болници или рязкото оскъпяване на строителството по цялата верига са вече привично явление, но недостроеното училище е нищо в сравнение със загиналите в пожара в търговския център, който се оказа незаконно строителство и се е охранявал от фирма без лиценз”. 

За финал на умопомрачителните данни ( скок от 12,5 ПЪТИ на откраднатите от бюджета суми за две години!) статията още веднъж изтъква: “ Затова не е случайно, че първият закон на Владимир Путин след преизбирането му за държавен глава е именно за борба с корупцията ( а защо е чакал толкова години тя не просто да расте, а да процъфтява скокообразно под неговото мъдро ръководство, това читателят трябва сам се досеща). 

На война като на война: нужен е враг за сплотяване на редиците около вожда. Само лошият Запад не стига за тази цел, както и прекрасните новини за дружбата с ислямските автократи от Иран и Турция. Дела трябват- съдебни най-вече и Путин ще се погрижи да ги организира в името на народа, т.е. на своята еднолична власт от негово име. 

Share on Facebook