Ботев разгроми със 7:0 съименниците си от Враца в мач от 21-вия кръг на Елитната юношеска група до 19 години.

Срещата на един от естествените терени на базата на "жълто-черните" в "Коматево" не предложи никаква интрига, а доминацията на пловдивчани бе пълна. Гостите, които в предишния кръг взеха точка от Левски, не успяха да застрашат нито веднъж вратата на Симеон Симеонов.

В 6-ата минута Милен Златков намери Здравко Жилов, който шутира от точката на дузпата, вратарят изби, а кълбото попадна в Димитър Богданов, но ударът му мина покрай гредата. В 8-ата минута Ангел Бастунов комбинира с Милен Златков и крилото остана на чиста позиция, а последвалият удар се отрази в тялото на защитник.

С течение на времето натискът на "канарчетата" се усилваше и логично в 23-ата минута резултатът бе открит, след като Димитър Богданов засече с глава центриране от корнер - 1:0. В 27-ата минута "жълто-черните" направиха многоходова атака и Здравко Жилов шутира от 10 метра, а вратарят на гостите изби с крак.

В 36-ата минута Здравко Жилов подаде към Милен Златков, който с удар от 10 метра в далечния ъгъл покачи на 2:0. Само 4 минути по-късно Димитър Богдановсе отчете с фрапантен пропуск, като останал очи в очи с вратаря на "зелените" стреля покрай вратата.

В 42-ата минута малшансът продължи да преследва нападателя и ударът му от близка дистанция се отклони от страничната греда. В последната минута на първата част Здравко Жилов проби по десния фланг и пусна остра топка, която бе пратена от защитник на гостите в собствената му врата - 3:0.

След почивката ситуацията на терена не се промени и "канарчетата" редуваха атака след атака. В 48-ата минута Илиян Томов подаде към Димитър Богданов, нападателят прескочи кълбото и то попадна в Здравко Жилов, който с удар между краката на вратаря се разписа за 4:0.

В 55-ата минута Здравко Жилов разтресе напречната греда с удар от 10 метра. Секунди по-късно талантливият полузащитник пропусна нова ситуация, след като ударът му от 12 метра бе отразен от вратаря.

В 57-ата минута Димитър Богданов бе изведен сам срещу вратаря, преодоля го и от малък ъгъл вкара за 5:0. След това попадение последва сериозен спад на темпото и в следващите минути липсваха каквито и да е положения.

Това се промени в заключителните 15 минути, в които "канарчетата" отново вдигнаха оборотите. В 75-ата минута роденият през 2002 година Атанас Стоименовполучи в наказателното поле и отправи диагонален удар, минал покрай страничната греда.

3 минути по-късно Здравко Жилов намери по отличен начин Мартин Татаров, който останал сам срещу вратаря стреля в тялото му. След по-малко от 120 секунди Мартин Татаров се разходи между отбраната на гостите и отправи опасен удар, избит от вратаря над гредата.

В 86-ата минута Мартин Татаров успя също да се разпише, получавайки извеждащо подаване от Здравко Жилов и този път останал очи в очи с вратаря успя да го преодолее - 6:0. Крайният резултат бе оформен в последната минута, когато Здравко Жилов реализира своя хеттрик с удар от близка дистанция.

С постигнатата победа Ботев остава много близо до върха в класирането, като "канарчетата" са четвърти с 41 точки. Лидер е Лудогорец с 46 точки, следван от ЦСКА-София с 43 точки и Черно море с 42 точки, но разградчани и варненци имат отложен мач помежду си.

 

 ПФК Ботев ПД U19
33  Симеон Василев Симеонов - ВРАТАР
2  Димитър Красимиров Калчев - КАПИТАН
6  Васил Иванов Василев
4  Рангел Запрянов Костурски
19  Димитър Николаев Аврамов
7  Илиян Димитров Томов
11  Милен Иванов Златков
17  Евгени Димитров Димитров
8  Ангел Георгиев Бастунов
10  Здравко Емилов Жилов
18  Димитър Петров Богданов
 Резерви
26  Рангел Георгиев Рангелов - ВРАТАР
5  Георги Пенев Господинов
21  Атанас Йорданов Стоименов
9  Мартин Сергеев Татаров
16  Димитър Иванов Димитров