Преди няколко дни редакцията на Glas.bg изпрати въпроси към Димитър Палазов, който преди няколко седмици оглави школата на Локо Пд като неин директор. В последните дни Пaлазов бе на обучение в столицата и вчера се завърна, а днес получихме отговорите на зададените от нас въпроси:

- Вече повече от месец сте начело на школата на Локомотив Пловдив. Големи ли са проблемите,които имате да решавате?

- Проблемите са големи,но стъпка по стъпка се стремим да ги решаваме.Променихме много неща, а и има много да се променят. Важното е че президент, управителен съвет, директори, треньор на мъжкия отбор и ДЮШ гледаме в една посока. Всеки помага на всеки и се разбираме много добре.

- Говори се за много промени които сте въвели в работата, какви са те?

- Свел съм тринадесет правила,който трябва да спазват треньорите. Подредили сме тренировъчния процес. Вече се знае всеки какво тренира и е документирано в папки. Тренировките се провеждат от двама треньори, правят се видео анализи на изиграните мачове. Треньорите правят анализ на всеки мач и на всеки играч, а в края на месеца се прави месечен анализ на отминалия месец и как отборът се развива. Клубът инвестира и в развитието на треньорите. Бяхме на страхотно обучение в София-„Сoerver“, което клуба закупи и от другата седмица школата започва да се подготвя по тази методика. Особено малките групи. Следващата седмица също има  обучение в София с германски треньори, там също ще имаме представители осигурени от клуба. Също закупихме и програмата academysoccercoach, с която треньорите да чертаят тренировките. Направихме и малки макети на футболни игрища във всяка съблекалня, където треньорите могат да правят разбори и където възприятието е по-добро от играчите. Сега вкарваме и лектори за здравословното хранене и антидопинг обучение.

Инвестира се и в инфраструктурата.Правим наклонена писта, малко игрище за вратарите, оправяме и пясъчника. Предстоят изграждането на открит фитнес, джитбол игрища и стойки за игра с глава, както и съблекални до голямото изкуствено игрище.

- Когато поехте поста на директор ДЮШ, г-н Крушарски и управителния съвет ви поставиха две важни задачи в школата, които трябва да реализирате. Да размените треньорите в школата и всяка тренировка да се провежда от по два треньора. До къде стигнахте с изпълнението на тези задачи?

Първата - разместването на треньорите, тепърва предстои през лятото, а втората вече сме я решили. Всяка тренировка се води от по двама треньори.

- На родителите бе раздаден наскоро правилник за вътрешния ред в школата! Спазва ли се той и какво наложи да бъде въведен?

- Този правилник бе въведен най-вече заради родителите. От там ни идват най-големите проблеми. На много от тях новия начин на работа не им харесва, но те трябва да знаят,че повече компромиси с тях няма да се правят. А за спазването съм сигурен, че ще го спазват, защото ако е обратното няма как да работим с тях и тяхното дете.

- Направихте рокади в два от наборите. Имате ли наблюдения дали смяната на треньорите се отрази позитивно?

- И двамата работят от месец. И двамата треньори имат задачи,които трябва да изпълнят. Лятото ще ги оценяваме.

- Чувствате ли подкрепа на треньорите и възпротивяват ли се на вашите методи и виждания?

- Има и такива,който не им харесва новия ред, но трябва да се съобразяват с правилата. Това ще е добре за тяхното развитие и развитието на децата.

- Да очакваме ли нови треньори в школата през лятото?

- Да ще има нови треньори.

- Можете ли да разкриете някакви имена?

- В процес сме на преговори! Когато станат нещата, ще ви информираме.

- Вие сте треньор на U19 ,четири от тези момчета подписаха договори с Локомотив. Ще има ли още такива и какво ще остане с останалите футболисти?

- Пътят, който е поел Локомотив с подписването на юноши, е правилен и дано продължи още дълго време, а дали ще има още - зависи само от самите състезатели. Важното е, че в момента се обръща страхотно внимание на школата от първия отбор. На всяка тренировка тренират по пет-шест състезатели и на всеки мач има представител от първия отбор. Треньорите на мъжете провеждат тренировки с юношите. Най-добре представителите се състезатели от U19 и U17 тренират през седмицата с първия отбор. Даже давам пример на момчетата с един състезател от U19 - Васил Иванов, който бе забелязан в една контрола с Асеновград и след две седмици дебютира с Берое в А група. Другият, който напри добро впечатление на треньора през седмицата, е Филип Колев от U17 и за в бъдеще ще се разчита на него в първия отбор. Няма по-голям стимул за един играч от това треньорите от първия отбор да го наблюдават постоянно и ако показва нужния потенциал, да го качат в първия отбор.

- Догодина Елитните стават 3 (15,17,19). Ще има ли поставени задачи за треньорите на тези набори и какви ще бъдат целите, които ще се преследват?

- Целта пред треньорите на Локомотив е една - да изграждат състезатели за първия отбор. Резултатите не са важни. Виждаме и много развити школи с много победи, а крайния резултат е нулев. Те не са произвели никакъв продукт. Това е проблемът и на българския детско-юношески футбол - точките и победите, а не изграждането на състезатели. В един момент много точки, много победи и много купи, а произведени футболисти - нула.

- Какво е мнението ви за Елитната до 15 години?

- Всяка елитна юношеска група вдига нивото на състезателите. Мачовете са на високо ниво, където футболистите се развиват.

- Много се заговори за турнири в чужбина. Вие привърженик ли сте на такива или не? Всъщност, какви са правилата в Локомотив относно тези турнири и участието на набори на Локомотив в тях?

- Аз не съм против тези турнири, но те трябва да са планувани и да не натоварват финансово родителите. Ние имахме такъв проблем, но го решихме, като ограничихме турнирите на веднъж годишно.

- Какво се случва със сътрудничеството с школата на Торино?

- По този въпрос нещата ги движи г-н Маринков. Знам, че предстои ходене на делегация на Локомотив в Торино за преговори с футболния клуб.

- Казахте, че ви предстои разговор с г-н Акрапович. Проведохте ли го и какво се разбрахте с него?

 - С г-н Акрапович разговарям всеки ден. Обсъждаме развитието, обучението, представянето на юношите в мачовете. Той е страхотен специалист и професионалист, който се интересува ежедневно от школата и нейното развитие. Всеки ден с първия отбор под негово ръководство се подготвят шест юноши. С него се работи лесно.