Бизнес планът за Електрически безпилотен самолет с полетно време от 3 до 10 часа е победителят от 9-то издание на конкурса „Най-добър млад предприемач“. Проектът на семейство Димитрови обследва и наблюдава големи площи с помощта на камера и сферично кълба вградни със специални гимбъли. Целият самолет се събира в куфър, като в разгънато положение е над 3 метра, но за сметка на това тежи само 3 килограма, съобщава mediacafe.bg.

За поредна година церемонията се състоя с подкрепата на Рефан България!

Събитието по връчването на наградите бе водено от гласа на БГ радио под тепетата ненадминатия Стефан Лозанов - Лозето, който бе в компанията на чаровната певицата и музикантка, а от скоро и водеща в ефира на Katra FM Едит Унджиян. Събитието есествено се състоя в Новотел Пловдив в присъствието на народна представителка теодора Халачева, както и районни кметове, общински съветници и десетки гости. Конкурсът се организира за 9-а поредна година от дирекция „Спорт и младежки дейности“, като с Община Пловдив е единствената в България, която провежда подобна надпревара на бизнес проекти на хора от 18 до 33 години, сподели Георги Тютюков. 

Голямата награда от 7000 лева бе връчена от заместник-кмета Георги Титюков и кмета на район Западен Димитър Колев. 

„В момента разработваме самолет, който да може да лети до 300 км/ч и който да се използва за преследване на нарушители по скоростни пътни артерии като магистрали. Нашият проект е от особена важност за наблюдение при възникнали горски пожари, каквито напоследък има през летните месеци“, обясни победителят Кирил Димитров.

Интересното е, че двамата братя завършват престижни университети в Германия, след което веднага започват като специалисти в престижни компании. Кирил Димитров повече от 5 години е в техническия екип на корпоративния гигант Ауди, но от миналата година се връща в Пловдив, където заедно с баща си и брат си стартират startup проекта си за безпилотни самолети. Големият мозък на малката фирма е бащата Румен Димитров, който е бивш вонен и авио инжинер с 300 часа летателни полети.

На второто място с награда от 4000 лева си тръгна Теодора Пампулова с проекта „Стая на емоциите“. Освен това младата психоложка от ЕГ "Иван Вазов" взе и специалната награда за радио реклама във верига радиа „Communicorp“. От няколко години Теодора се занимава с деца до 18 годишна възраст за овладяване на силните емоции, а това, което иска в момента е да помогне на повече семейства с безплатни консултации. 

Двете трети места, които са на стойност по 2000 лева бяха връчени съответно на Мирослав Гаригов за бизнес плана му за разработване на специално мобилно приложение за туристи „Пловдив гайд“ и на Димитър Зангаров за развиване на фирма за фото и видео заснемане с дрон.

Мирослав, който се яви на конкурса с двама свои колеги, е от IT сферата, като те искат да развият приложение, което да е в помощ на туристите на града през 2019та година с аувидо и видео файло за историческото богатство на града под тепетата.

Другият подгласник - Димитър Зангаров се занимава със сватбено видеозаснемане. През годините е имало доста подобни бизнес планове за заснемане с дрон, като никой от тях до сега не се бе класирал в челните места.

Тази година журито беше затруднено от наистина интересни проекти, сред които създаване на ресторант „Прозрение в тъмното“ на Евгения Христозова, храна на колела на Красимира Йовчева, академия за млади дами на Красимира Харалампиева, здравословно училище на Стефани Тодорова, велосипедни куриерски услуги на Иван Попов и други.