САЩ и до 20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати, свързани с руските разузнавателни мрежи,Безпрецедентната координирана акция ще започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС от Москва Маркус Едерер за четири седмици.

Съветът по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп е препоръчал снощи експулсиране от САЩ на руски дипломати, чийто брой все още не е уточнен, в отговор на нападението в Солсбъри срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.Очаква се Тръмп да вземе окончателното си решение идната седмица, пише БТА.

В четиричасови преговори в четвъртък вечерта британският премиер Тереза Мей е привлякла подкрепата на Франция, Германия, Литва и Ирландия за решителен отговор, който трябва да разстрои мрежата от руски операции, идентифицирана от британското разузнаване.

В кампанията ще се включат Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до девет други страни, посочва "Таймс"."Решени сме да действаме заедно", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

На 23 март Борисов обеща, че страната ни няма да гони руски дипломати. България не е взимала решение да гони руски дипломати от страната заради случая "Скрипал", съобщи "Фокус", позовавайки се на Министерството на външните работи.

Руското правителство категорично отхвърли обвиненията и заяви, че няма желание да "говори с Великобритания на езика на ултиматумите". Говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова определи като "цирково шоу" заявлението на Тереза Мей за руско участие в отравянето на Сергей Скрипал.