13 служители на "Аерогара София" ще бъдат остранени от работа заради гафа с непреверените пътнициот самолета от Франция. Това съобщи на извънеден брифинг МВР миистърът Валентин Радев. "На тяхно място ще бъдат сложени хора от Бургас и Варна, които са подготвени. Вероятно ще има размествания на други хора. Как така всичките вкупом ги няма. Кой отишъл до тоалетна,кой - да пуши", каза Радев.

Вътрешна сигурност ще се намеси по случая. "Това е изумително, което се случва. Въпреки това, границите се пазят изключително добре. Това петънце трябва да се изчисти бързо. Багажите на хората са проверени.Но фактът, че могат да минат е тревожен",поясни министърът. Той възложил проверката веднага. Очакват се разултати от 5 до 8 дни. "Според нас грубо са нарушени правилата. Да се надяваме това да не е провокация за срещата на Ердоган с ЕС", поясни Радев.

Седем служители на „Гранична полиция“ са виновни за пропуснатата проверка на 42-ма пътници на ГКПП „Аерогара София“, каза главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция". „На 20 март в 15.20 часа пристига полет на „България еър“ от Франция, но по това време служителите, които е трябвало да извършат граничния контрол, не са били по местата си и част от пътниците са преминали, без да им бъде извършен такъв контрол. Тези лица са проверени и от тях няма такива, които да са издирани по един или друг повод. Това е недопустим пропуск на граничните служители, които са били на смяна. Тези служители са седем и към настоящия момент им се снемат обяснения, за да се установят истинските причини. На първо четене – нямало в момента полет, някой бил до тоалетна и т.н. 42 човека са преминали без проверка, което е около половината пътници от самолета“, каза още гл. комисар Кичиков и уточни, че самият факт, че цял един ден по-късно се подава сигналът е красноречив, че най-вероятно е имало опит за прикриване на случилото се.