Подозираният като главатар на бандата за манипулиране на игрални машини за печелене на джакпот, е избягал в четвъртък в Москва, твърди БЛИЦ, позовавайки се на свои източници. Медията за първи път изважда на показ и неговите имена - Йордан Атанасов-Московския.
 
Както агенцията ни разкри сензационно още в сряда, престъпната група за хазартни измами се е състояла от петима мъже - Цило Петров и четирима негови съучастници. Мъжете бяха задържани от отдел "Кибер престъпност" към ГДБОП, но ден по-късно ненадейно пуснати на свобода под безучастния поглед на отсъстваща обвинителка от Софийската районна прокуратура.

Днес стана ясно, че Цило Петров и хората му са били на пряко подчинение на Московския, за когото българските специални служби имат данни, че е свързан с видни представители на руската мафия, които от своя страна се покровителстват от бивши и настоящи офицери от КГБ.

Според БЛИЦ  Йордан Атанасов е собственик на фирма "Метал - 2006" ЕООД, която има казина и игрални зали в Пловдив, Момчилград, Кирково, Джебел и Сатовча.


Московския е притежавал и фирма за внос и разпространение "Р.И.О. Премиер" ЕООД, която обаче вече е невалиден лиценз.

След арестите на Цило Петров и мулетата му, Йордан Атанасов-Московския усетил жегата, взел сак с дебели връхни дрехи, няколко пачки с едри европейски банкноти и излетял от летище София към руската столица преди да бъде обявен за национално издирване.

Според данни на българските служби Московския и групата му е действала не само в България и Русия, но и на територията на няколко държави от Стария континент.

По време на обиските на Цило Петров и съучастниците му в тях бяха намерени 17 000 лева, които изкарали само за няколко часа чрез манипулиране на игрални автомати. Предполага се, че с хитрата схема бандата си е докарала няколко стотин хиляди лева.

И докато Атанасов засега успява да се измъкне сух, то Цило Петров е стар познайник на МВР. Той е бил задържан на няколко пъти в чужбина и дори е изтърпял ефективна присъда. Още по-интересното в случая е, че преди седмици подобна група бе разбита в Беларус, а членовете й получиха ефективни присъди от по една година и осем месеца лишаване от свобода. Тогава прокурорите в Минск установиха, че мошениците са заграбили над 4 милиона долара. 

Спецполицаите разкрили, че Цило и колегите му се занимавали и с източване на банкови карти по време на богатата си криминална дейност. Засега Петров и мулетата му мълчат като скумрии по време на разпитите, защото знаят, че ако "пропеят" мафиотите от Моска могат да ги направят на руска салата.

Службите, обаче са влезли в следите на Московския, за когото има данни, че е бил в съдружие с мастит строителен бос от София. Не е изключено след дни да се стигне до нови арести.