Германски учени разказаха на конференция в Норвегия, че са намерили в блокчейновете на биткойн редица препратки към детска порнография. Разкритието може да постави най-голямата криптовалута извън закона, съобщава The Guardian. Блокчейнът е метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си и кодирани криптографски.
 
Специалисти от Рейнско-Вестфалски технически университет в Аахен, Германия, са открили около 1600 файла, намиращи се в блокчейновете. Оказва се, че 99% от тях са част от цяла верига, съставена от текст или изображения.

Много голяма част от файловете са били с порнографско съдържание, а един от дори е имал детска порнография. В останалите блокчейнове имало 274 връзки към видеоклипове за злоупотреба с деца и около 142 препратки към тъмната мрежа.

Учените заключават, че находката може да застраши най-голямата криптовалута. Според доклада на специалистите около 112 страни по света забраняват съхраняването и разпространението на детска порнография.

Както отбеляза The Guardian, преди няколко години бе съобщена заплаха от блокчейновете. Например през 2015 г. Интерпол заяви, че използването на нови технологии може да разпространява злонамерени данни.