Европейският съюз "взема изключително сериозно" оценката на британското правителство, че Русия е отговорна за атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Това се казва в нарочна декларация, приета днес в Брюксел от външните министри на ЕС, след като те бяха брифирани от британския си колега Борис Джонсън.

Според него няма съмнения, че Кремъл е разпоредил атаката с нервнопаралитичния газ "Новичок", при която двамата руснаци и британският полицай, притекъл им се на помощ, пострадаха и се намират в критично състояние в болница от 15 дни.

ЕС заклеймява атаката, заплашила живота на много граждани, казват още министрите, които я определят като "безразсъден и незаконен акт".

Първите дипломати на 28-те добавят, че са шокирани, че за първи път от над 70 г. вещество, създадено като химическо оръжие, се използва на европейска земя.

"Използването на химически оръжия от когото и да е било и независимо от обстоятелствата е напълно неприемливо и представлява опасност срещу всички нас. То е в нарушение на Конвенцията за химическите оръжия и пристъпва международните закони и световния ред", се казва още в изявлението на Съвета на външните министри от ЕС.

Междувременно британският секретар за външните работи Джонсън съобщи, че днес в Лондон пристигат експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия да изследват обстоятелствата около инцидента в Солсбъри и да се произнесат по него. Това ще даде възможност въпросът да бъде внесен в Съвета за сигурност на ООН.
Джонсън заяви, че оправданията на Кремъл "стават все по-абсурдни" и че Москва се опитва "да скрие истината в купа сено".

"Веднъж те казват, че не са създавали "Новичок". После, че са го направили, но са унищожили всички количества. Трети път, че са го направили, унищожили, но някак тайнствено той се е появил в Швеция, Чехия, Словакия, САЩ или Великобритания", каза Джонсън, определяйки поведението на Русия като "класическа стратегия".

"12 г. след отравянето на Александър Литвиненко в Лондон вече не могат да излъжат никого", добави той.

ЕС призовава Русия спешно да отговори с факти на въпросите на британското правителство около отравянето и да разсекрети всички подробности по разработването на "Новичок" пред Организацията за забрана на химическите оръжия.