Десетки мургави бракониери изсичат незаконно дървесина, а после, заловени на местопрестъплението, нападат горски стражари с камъни. Разследване на Нова телевизия показва как часове по-късно, нападателят е пуснат от ареста и се оказва… отново в гората. И не на разходка, а отново за да реже дървета. 

Йовчо Велков е горският, който бе нападнат на 13 март следобед с камъни. "Като се обръщам, лицето хвърля камък и ме удря по корема. След това ме замери с втори камък, след което клекнах и се свих от болка. Като се свих, лицето тръгна надолу с каруцата да се изнася”, разказва Йовчо Велков, служител в ДГС – Котел.

А, лицето е на 19 години. Обичайният заподозрян. Той и още 30 негови роднини. Заловени са с десетки кубици незаконно изсечени дърва. Горските са отчаяни, защото водели война срещу хората с каруци. "Аз, ако му реагирам адекватно, или той ще да ме разсече, или аз трябва да го гръмна. И в гората сме сами. Не може да се докаже самата истина и нещата рефлектират върху нас”, заявява Юсеин Шакиров, експерт от Югоизточното държавно горско предприятие.

Нападенията над горските били ежедневие. "Имам десет случая – 3 пъти съм удрян с кол, два пъти с брадва, един път с желязо. Опиран ми е нож, вдигали са ми пушка, с моторен трион са тръгвали срещу мен. Както виждате оръжието е на мен – закрито. Гърмял съм веднъж, във въздуха, за да респектирам, но вече в годините имат много добра стратегия, хората от малцинството”, заявява Юсеин Шакиров.

А, стратегията им била, като на организирана престъпна група, твърдят горските.

„Събаря се дървото, първо, за да не можем да вземем моторният трион, който струва доста пари. И по-късно се обаждат, за да вземат с каруцата. Така, рискуват само каруцата с коня, чиято цена е, като на триона. И в тъмната част на денонощието, когато са сигурни, че няма кой да ги спре, защото няма как вечер да опазваме горите, идват и го вземат. Може и в 02:00 часа да дойдат, в 03:00 часа сутринта. Имат отцепки. И, ето виждате, че до шосето се случва. Друг е въпросът, че като събарят дървета, може кола да мине и застрашават участниците в движението”, коментира Георги Дончев - експерт в Югоизточно държавно предприятие

Докато горските показват сечището на журналистите и търсят хора с каруци, изненадващо се появява млад мъж…с резачка. След като вижда телевизионния екип, побягва. Познавайки по-добре терена, непознатият се скрива в гората.

Периметърът е огледан с дрон, но следа от циганина – няма. Всъщност не се оказа непознат, а …пуснатият преди ден от ареста 19-годишен млад мъж – същият, който нападна с камъни Йовчо Велков. Горският го разпозна.

„Видяхме го отново с резачка, тъкмо щеше да реже. Като ни видя, тръгна да бяга. Сашо си остава Сашо. Пак сече незаконно, пак дървата продава. С две думи – оправия няма”, коментира Йовчо Велков – горски служител.

Горските служители показват на екипа ни само една, малка част от незаконните сечища. За последната седмица са отсечени над 80 кубика дървен материал, незаконно. Но те не биха били сечени, ако нямаше кой да ги купува, казват редовно битите горски служители.