Учените доказаха нова опасност в Космоса.  От университета на Ню Хемпшър в САЩ установиха, че ефектът от радиацията върху астронавтите, извършващи междупланетно пътешествие, ще е по-голям, отколкото се смяташе досега, съобщи Лента.

Причината за това се крие в намаляването на слънчевата активност. В резултат слънчевият вятър отразява по-неефикасно космическите лъчи.

Били изследвани данни, събрани от уреда CRaTER, който се намира на борда на космическия апарат "Лунар рикънисънс орбитър" и има за цел да прецени въздействието на космическите лъчи и слънчевата радиация.

Оказало се, че излъчването, чиито източници са обекти извън Слънчевата система, става по-интензивно, вследствие на анормално дългия период на понижена слънчева активност.

С цели 30 % ще се увелици дозата на възможното облъчване, което ще получат отправилите се към Марс астронавти, смятат учените. Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org, предава БТА.

През септември 2017 г. астрономи регистрираха изхвърляне на коронарна маса, довело до разпространение на високоенергийни частици.