Лидерът на "Воля" Веселин Марешки скочи срещу боса на "Лукойл" Валентин Златев с изявление от името на партията. Депутатът и бизнесмен подкрепя позицията на шефът на един от големите играчи в петролния бранш - шефът на ИНСА Георги Самуилов по скандала, за който съобщихме вчера, че се развихря в сектора . Припомняме, че причина за това е внесен закон за регулация на горивата по инициатива на Българската петролна и газова асоциация, чиито шеф е именно Златев.

Според мнозина производители и търговци законът е лобистки и има за цел въвеждане на монополно положение в сектора, както и секира за по-дребния петролен бизнес. Това ще доведе и до удар срещу потребителя заради повишаване на цените на бензина.

Георги Самуилов обяви в писмо, че напуска петролната и газова асоциация в знак на протест срещу действията на Валентин Златев. Според Марешки действията му са напълно логични и законът е параван за картел в горивата. Ето какво се казва в позицията на лидера на "Воля".

"Борбата с картела в горивата преминава на нов етап. Следим с интерес новините за напускане на членове в Българската петролна и  газова асоциация – като реакция на внесения в НС по инициатива на асоциацията проектозакон, който се представя пред обществото като мярка за въвеждане на регулация в пазара на горивата.

За нас не е изненада, че членове на сдружението не желаят повече да бъдат параван за картела и излизат от организацията с аргумента, че отказват да бъдат „замесвани в идеи, които компрометират свободната конкуренция и налагат монополни практики”, което противоречи на обявените цели на асоциацията.

Премахването на картела е приоритет за партия ВОЛЯ. Дали сме дума на българския народ, който най-много страда от него, че ще водим тази битка до край. Убедени сме, че все повече хора- и от политиката, и от бизнеса, ще осъзнават важността на  проблема и най-после ще се престрашат да заемат правилната позиция. Ние предупреждавахме многократно, че рано или късно това, което става сега в асоциацията, ще се случи. Предупреждавахме също, че картелът е станал октопод и има и политически пипала. До скоро всички мълчаха- притиснати, изплашени или незаинтересовани. Сега започнаха да реагират, защото  почувстваха заплахата и за собствения си бизнес, и за достойнството си."