Според данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека, Турската армия е поразила болницата в Африн. Убити са най-малко девет души.

Турските военни обаче отрекоха да са обстрелвали болница в сирийско-кюрдския анклав Африн и заявиха, че съобщенията за това са неверни, предаде БТА.

"Операция "Маслинова клонка" се води по начин, който не нанася щети на цивилни и на обкръжаващата ги среда", заяви армията в Туитър.

Според военните обект на атаките са само терористи и се полагат специални усилия за избягване на цивилни жертви.

Съобщението идва в отговор на информациите за турски въздушен удар, поразил основната болница в контролирания от кюрдите сирийски град Африн.

Болничен източник заяви късно снощи за ДПА, че единствената болница в Африн е била подложена на интензивен турски обстрел, че са загинали са 16 души, а десетки са били ранени.

Намиращият се във Великобритания Център за наблюдение на правата на човека съобщи за две убити бременни жени и каза, че жертвите на обстрела на болницата и нейните околности вече са 43 души. Градът е под обсада от понеделник.

Турция и съюзените с нея сирийски бунтовници започнаха на 20 януари операция срещу кюрдските Сили за защита на народа, които Анкара смята за терористична организация, свързана със забранена на нейна територия кюрдска бунтовническа организация. В други части на Сирия кюрдските Сили за защита на народа действат като съюзници на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава".