Шестима души са задържани след масовите безредици, избухнали в центъра на испанската столица след гибелта на сенегалеца Маме Мбаге, съобщава агенция Efe. Всички са граждани на Испания.
 
Сред арестуваните има една жена и непълнолетно лице. При безредиците са пострадали 10 служители на реда. 

В нощта срещу петък в района на Ланапиес, чиито обитатели са предимно чужденци, имаше безредици. Протестиращите палели контейнери за смет, разбивали прозорците на магазини и банки.

В петък в района пристигна консулът на Сенегал в Мадрид и други дипломати. Мигрантите, събрали се на митинг на площад „Нелсън Мандела”, са се опитали да го нападнат, но той е успял да се скрие от разярената тълпа в един от ресторантите. Недоволните опитали да строшат вратата. Малко по-късно дипломатите са евакуирани с полицията.

Мигрантите са започнали да обстрелват служителите на реда с камъни и маси, полицаите им отговорили с гумени куршуми.
Към момента няма сблъсъци, но митингът продължава.

Както БЛИЦ съобщи, до напрежението се стигна след смъртта на 35-годишния мъж от сенегалски произход, който е починал от сърдечна недостатъчно. Очевидци и познати на Мбаге обаче твърдят, че той е издъхнал след гонитба, когато пазители на реда погнали нелегални улични търговци, сред които и Мбаге. 

Сенегалецът е пристигнал в Испания преди 14 години, но не е имал разрешително за пребиваване.

В четвъртък вечерта в мадридския район Ланапиес, където е живял Мбаге, са се събрали около 200 протестиращи с лозунги срещу полицията. След това безредиците се прехвърлили в близките квартали, участниците устроили погром над автобусни спирки, стъклата на банкови клонове, палили кофи за боклук и полицейски автомобили. Силите на реда използвали и гумени куршуми. Поне 10 полицаи и четирима граждани са ранени.