Сагата с разрушената църква в пловдивското село Черноземен продължава. „Свети Георги“ е един от най-старите храмове в региона и е паметник на културата. „Не заслужава такава съдба, нямаме нито на празник къде да отидем, нито къде да погребем починалите си близки. На Великден ходим да палим свещи в съседните села. Какво е едно село без звън на камбана, искаме да я чуем отново“, коментират възмутени местните.

Кметицата Тоня Христозова разказа пред БЛИЦ,  че е направено всичко възможно този казус да бъде решен, но все удрят на камък. Преди години църковното настоятелство кандидатства и печели европейски проект за 800 хиляди лева. Специалисти са изчислили, че с тях може да се ремонтира срутващият се купол, разпадналия се олтар, да се реставрира изцяло голямата сграда на храма, да се оправи покрива и пода, където, когато завали дъжд, тръгват реки. 

Неочаквано защо обаче тогава Пловдивският митрополит Николай отказва да даде разрешение за реконструкция и така парите не са усвоени. Днес храмът е затворен за миряни със заповед на кметицата, защото е опасен за живота на хората. Единственият изход да се спаси Божият дом е да се събират средства за ремонта. Христозова излезе с призив чрез медията ни българи от страната и чужбина да дарят за богоугодното дело. С решение на ОбС Калояново от януари тяхната сметка ще се ползва за дарителска. 

 

ЦКБ АД, Клон Пловдив, България
IBAN: BG51CECB979033B5561500
BIC-CECBBGSF-за набиране на средства за възстановяване на православен храм „Свети Георги“ с. Черноземен