Ако информацията на лондонския “Таймс” за вероятен бойкот на страни от ЕС, САЩ, Австралия и Япония срещу световното първенство по футбол в Русия това лято заради разкрития, че зад поредното смъртоносно отровителство на британска територия стои Кремъл, веднага възниква въпросът: как ли ще реагира София, която и в момента се намира в обяснителен режим след кремълските шамари, понесени стоически и с благодарности за тяхната  възпитателна бащинска строгост.

Хипотезата си е хипотеза. Може и да не се потвърди. Но лондонският “Таймс” не е за подценяване- сигурно е, че се обсъжда вариант за западен бойкот на жадуваната от Путин супер реклама на държавата му чрез световното първенство по футбол това лято на руска територия.

В София началниците на държавата и без това не могат да се разберат кой е по-голям борец против съюзническите санкции срещу приближени на Путин поддръжници на московската агресивна политика спрямо Украйна. Участниците в това състезание не се свенят редовно да лъжат, че санкциите били много вредни за България и това била причината да мърморят между собствените си гласувания на колективните форуми на ЕС за подновяване на тези санкции.  Статистиката отдавна ги е опровергала с доказателства, че ефектът върху българската икономика е близък до статистическата грешка. Но това не пречи на овластените ни мрънкачи да продължават да мърморят.

Най – пресният пример колко гъвкави са родните русофили в търсенето на изход от унизителната ситуация, в която ги постави Путин чрез своя пратеник Гундяев, е “военната хитрост” за приглушаване на отзвука от руския скандал в София. За целта, след близо седмица мълчание от страна на унизения президент Раден, руската държавна телевизия му се притече на помощ с излъчване на интервю с него, което няма отношение към въпросния скандал. Няма как да има, защото интервюто е правено два дни по-рано в София и е илюстрация за безоблачната любвеобвилност, който струи от думите на българския президент към Русия. Ход с офицера в защита на руския цар на шахматната дъска!

Паралено и отборът на съперниците в подмазването на Москва не спи. Премиерът Борисов изигра на банкянсска контраатака срещу изпреврващия ход с офицера от другата страна на “Дондуков”. Предприе блокаж на съперника с коня и му открадна шоуто с ефектно засенчване на интервююто му, укривано цяла седмица от руската държавана телевизия. Тъкмо руснаците чувит и виждат, колко много българският президент обича Русия и се оказва, че руснаците още повече обичат България, не могат да й се наситят да я изкупуват, за което ги поощрява и обгрижва правителството на Борисов.

От Москва научихме, че българският министър на туризма Ангелкова пак е прескочила на руската столица. Там е била наградена на руски туристически форум за големи успехи в двустранното сътрудничество в туризма ( на снимката, показва голямата чиния, с която е наградена).

 

 

Фактът, че руските туристи са едва на 5 място в класацията на чуждите туристи в България няма значение – важното е да се внушава, че без руски туристи сме направо обречени на глад  ( както на студ без руски газ през януари 2009 г., когато ни го спряха без предупреждение, а правителството на БСП се бореше като мишка в каца с вода да излезне сухо от водата и да оправдае руския вероломен ход с лъжи, че имало окръжно предупреждение от Москва още миналия декември, че нещо подобно може да се случи някога).

Процентите на повишение на броя на руските туристи у нас се следят от властите с трепет – всяко увеличение с процент и нещо ( какъвт е случая при актуалния отчет, направен в Москва) е повод за радостни констатации. Дружбата не стихва, развива се и крене, докладват нашенците.

Особено трябва да сме щастливи, че 400 000 хиляди руснаци имат втори дом в България. Старата новина беше потвърдена от Ангелкова от Москва – за всеки случай, ако някой още не е разбрал, че Дядо Иван не просто е дошъл, а направо се е преселил в търбуха на троянския си кон – този път без конница и танкове.

Защо никой българин не желае нито първи, нито втори нито какъвто и да било дом в необятната Русия, това си остава загадка, но само за извънземните. Останалите, колкото и да се прехласват по всичко руско, са стъпили здраво на земята и предпочитат да обичат Русия от разстояние и на инат – дори и когато бие шамари на любимия им русофилски президент, обръщайки след това и другата буза в духа на християнската традиция, представенна подобаващо в неговия кабинет на 5 март от Гундяев.

Share on Facebook