ПФК "Ботев" отбеляза 106-ата си годишнина с поднасяне на цветя пред паметника на клубния патрон Христо Ботев на базата в "Коматево". Ръководство, служители и деца от "жълто-черната" академия набор 2005 с треньор Георги Андонов отдадоха почит към основателите и радетелите на историята на най-стария съществуващ футболен клуб в България. Гост на "жълто-черните" таланти бе легендарният плеймейкър на "канарчетата" Петър Зехтински, който след скромната церемония запозна талантите с ключовите моменти от вековното съществуване на любимия им отбор.

Зико сподели пред "канарчетата" емоцията от това да излезеш пред 45 хиляди на стадион "Пловдив" срещу големия колос Байерн Мюнхен и да го победиш на свой терен. Малките Ботевисти слушаха в захлас и запечатваха всяка една дума изречена от легендата на "жълто-черните". "Запомнете деца, Ботев е по-голям от всички. Ботев го е имало преди нас, ще го има и след нас", сподели Петър Зехтински. Визитата на Петър Зехтински поставя началото на серия от срещи между личности, оставили диря в историята на "Ботев" и талантите от детско-юношеската академия. Преди него големият фен на "жълто-черните" Стефан Попов започна срещата с кратка история за паметника, който стои на входа на "Академията" и как е създаден нашият любим клуб.

Стефан накара всички в залата да настръхнат разказвайки за откриването на първия паметник на клуба през 1927-ма година. "На откриването тогава на мястото на бившия стадион Спартак тогава присъства лелята на патрона ни Христо Ботев и един от сподвижниците му Иван Андонов, който тогава казва пред всички - Не е случайно това, че стадиона на Ботев и паметникът му се намират именно тук. На това място по време на Априлското въстание, избитите четници са били погребани. А за да бъде построен този паметник парите му са събирани от феновете и клуба чрез различни събития и балове. Затова вие трябва да се държите като горди пловдивчани и Ботевисти през цялото време, защото вие сте бъдещето на този клуб, вие сте емблема на Пловдив.

Трябва да се държите отговорно, както на терена така и извън него." Целта на посещенията e децата да се запознаят от първа ръка, както с постиженията на терена, така и с не по-малко важната обществена роля на Клуба. Те ще имат уникалната възможност да научат това от хората, които са участвали пряко в изковаването на историята, с която всички ботевисти се гордеят.