Общинският съвет ще гледа в сряда подписката срещу прекратяване на концесията на Жорж Трак за подлез „Археологически“. Кметът Иван Тотев обаче е категоричен, че не всички искания в нея са от компетенцията на Община Пловдив. Той обясни, че едно от тях е предложението за гражданска квота в процедурите за одобрение и в подготовка на документите при кандидатстването за ЮНЕСКО. 

Иван Тотев подчерта, че тук водещата роля е на министъра на културата. Община Пловдив няма компетенцията да определя кой в какъв процес да участва. И ако има такова желание, то трябва да бъде насочено към Министерството на културата, категоричен е Тотев.

Той определи като странно и другото предложение – в управлението на обектите да има гражданска квота, която да гарантира прозрачност.

Градоначалникът смята, че има фактологични пречки Общинския съвет да приеме такива предложения.

Междувременно стана ясно, че в Община Пловдив е постъпило писмо от досегашния концесионер на подлез „Археологически“ Жорж Трак за продължаване на концесията, тъй като тя изтича през лятото. 

По този въпрос трябва да се произнесат и други институции, включително и Археологически музей, тъй като мозайките са държавна собственост. Кметът смята, че искането за удължаване на концесията ще се гледа на друга сесия.