Идва ред за ремонти и на Градската художествена галерия, помещаваща се на ул. „Съборна“, която е наследство от Йосиф Шнитер.  От общината съобщиха, че до месеци строителните екипи вече ще работят на галерията в Стария град. Средствата са 1 200 000 лева, осигурени от общината. 

Вече има строително разрешение, и започват процедурите за обществени поръчки, препоръчани от проектантите и НИНКН. Точно в този обект на Градската художествена галерия ще се помещава най-голямото и модерното галерийно пространство в Пловдив, заяви кметът Иван Тотев. 

Самият проект е възложен от галерия, а финансирането е осигурено от Община Пловдив. Неоренесансовият шедьовър на Йосиф Шнитер се очаква да блесне преди Пловдив да стане ЕСК догодина.  Сградата получи финансиране от общинския бюджет, понеже е сред проектите в инфраструктурно отношение, които са важни за „Пловдив 2019“.  

Проектът е на  “Арко студио” - арх. Иван Костадинов и арх. Росица Митева. Ти подхождат много внимателно към сградата. Тя е дело на някогашния окръжен инженер и възпитаник на Политехническия институт във Виена Йосиф Шнитер. 

Той проектира сградата в типичния за времето стил неоренесанс, чието импозантно излъчване се е запазило и днес.   Арх. Петко Костадинов  е ръководител на eкипа. Той разказа, че архитектите правят още една трансформация - приобщават и съседния двор, над Гражданския клуб. 

“Надявам се този обект да стане пример за добра реставрация", каза арх Костадинов.  Така за ЕСК ще имаме две реновирана галерии, една нова на мястото на датмаг с името Галерия 2019 и очакване за нов строеж на Гладстон.