Славният “Ботев” (Пловдив) днес празнува 106 години от създаването си. На тази дата през 1912 година ученици от колежа "Св. Августин" и Първа мъжка гимназия “Княз Александър Батенберг” основават клуба под формата на Въздържателно спортно дружество. Цветовете на клуба са жълто и черно, а прякорът е "канарчетата”.

Една дълга, напоена със страст история навършва век и шест години. История, вдишала първите си глътки въздух някъде из прашните пловдивски улици и проходила по разрошените и неравни градски поляни. История, родена от група местни момчета и възпитавана с обич, вярност и всеотдайност от редица поколения в града на седемте хилядолетни хълма...

История, която прави от „БОТЕВ” най-стария клуб в страната и му отрежда ролята на знаменосец на българския футбол. Така, както подобава на неговия патрон. Съдбата на свидния син на майка България Христо Ботев, сякаш е попила в ДНК-то на Ботев Пловдив. Вяра, смелост и решителност, преплетени с тежки препятствия и редица предизвикателства. Във вените на "жълто-черния" клуб тече и винаги ще тече революционната кръв на героя, а дълг на ботевистите е да бранят и славят с делата си светлото му име.

106 години след основаването си "БОТЕВ"  отдавна е утвърдил жълтото и черното като цветове на футболна естетика. През десетилетията от 1912-та досега любимият отбор премина през редица изпитания на съдбата. Изживя незабравими мигове, преодоля и тежки изпитания. Своето място в клубната история заслужиха десетки личности – футболисти, треньори, деятели… Благодарение на тяхната всеотдайност към „жълто-черната” идея, съвременното поколение Ботевисти, могат да бъдат горди с историята на своя клуб.

Историята продължава... защото Той не умира!

 
Posted by www.botev1912.com on Freitag, 21. Mai 2010