Легендата в българското съдийство Атанас Узунов пожела да се срещне днес с репортер на PlovdivDerby.com. Причината е появилите се препечатки на негови изказвания по всички медии, както и информация, че ако стане шеф на съдиите ще прибира по 6 000 лева на месец. Ето как протече разговорът на Узунов с нашия репортер:

– Има една приказка „Боговете сигурно са полудели“. Мога да я пререфразирам на „Журналистите сигурно сте полудели“. Такива неща изчетох, че съм казал, че направо не мога да повярвам. Обадиха ми се ваши колеги, за да ме питат, как приемам оставката на Петър Петров и аз я определих като достойна постъпка. Дори направих сравнение с времето, когато аз подадох моята оставка. Иван Добринов тогава направи сериозна грешка и аз си подадох оставката. Попитаха ме разбира се и дали съм готов да заема отново този пост, а аз отговорих, че моят живот е съдийството. Ако футболният съюз реши, аз бих се съгласил.

– Има ли индикации, че ще получите такава покана?

– Не мога да кажа, за момента не съм имал разговори с никой от футболния съюз. Лошо впечатление обаче ми направи, как се интерпретират моите думи. Изкараха, че съм казал, че момчетата, които поемат сега съдийството са незнайни войни, че не ги познавам и т.н. Напротив, аз ги познавам и то много добре. Аз заявих, че за мен е редно, председател а съдийската комисия да стане човек, който е ръководил директно мач, който е бил вътре на терена, който е отсъждал наказателни удари, който е бил вътре в екшъна. Не омаловажавам работата на страничните съдии, но в крайна сметка те по-рядко се сблъскват с конфликтните ситуации. Затова и в повечето футболни страни ръководителите са видни бивши главни рефери. Това е, което съм казал.

– Появиха се информации, че ще получавате по 6000 лв на месец?

– Това просто е смешно. Съдийството винаги е било на обществени начела. Това, че президентът е решил да назначи последните няколко месеца председателят на съдийската комисия на щат, явно е било за да го предпази от натиск. Делегатският хонорар не е 1000 лева, а е 500. Част от него отива за пътни, за нощувки, данъци и т.н. Сами сметнете, колко от тях остават за съдийските наблюдатели.

– Задължително ли е шефът на съдиите да взима и наряди за съдийски наблюдател?

– Да, нали трябва той да следи подчинените си. Но съдийски наблюдател може да бъдеш 2 пъти в месеца. Просто не мога да повярвам, че могат да се появят такива цифри, които да влияят по негативен начин на общественото мнение.

– Какво според вас трябва да се промени в съдийството и как ще коментирате грешките които видяхме в последните мачове на Лудогорец, ЦСКА и Локо Пд?

– Аз и преди съм го казвал. Футболното съдийство не е еднолична фирма и не трябва да се наследява от наследници. Всеки да го разбира, както си иска. Трябва да има една адекватна селекция и подбор на съдии. В последно време лоша шега изигра шума, който се вдигна около нашето съдийство. Някои момчета се повлияха и направиха много фрапантни грешки. Трябва психика и спокойствие. Да не забравяме, че всичко става за част от секундата и човешкият фактор изиграва своята роля.

– Да но грешките се получават все в една и съща посока? Страх, неможене или са целенасочени тези грешки?

– Най-вече страх, слаба психика. Страх, какво ще стане, ако не бъде или бъде отсъдено дадено положение в полза или ущърб на един или друг водещ клуб.

– Кой трябва да даде спокойствието на съдиите? Шефът им, Боби Михайлов, президентите на клубовете…, кой?

– Мисля, че Борислав Михайлов не се меси в ръководството на футболното съдийство. Най-вече самият колектив, самите съдии, те трябва да се подкрепят и да си дадат увереност. Те трябва да живеят в едно семейство и да застанат зад грешките на колегите си. Трябва да няма атаки към тях. Трябва да бъдат оставени на спокойствие. Аз знам, че имаме добри съдии и в най-скоро време те ще се докажат на международната сцена.

– Как се атакува съдии в наше време. Преди всички знаем как ставаше, с мутри, със заплахи. А сега, как е? През медиите ли се оказва натиска?

– Сега е малко по-спокойно от преди. Не трябва да се допуска да бъдат атакувани. Дали медийно, дали електронно, те трябва да избягват кореспонденции с президентите на футболните клубове.

– Какво мислите за видеоповторенията по време на мачовете?

– Аз ще се повторя, че футболът е една игра създадена от хората и за хората. За мен така трябва да остане, иначе ще я превърнем в Плейстейшън.

– Няма ли обаче посредством тези видеоповторения справедливостта по-често да възтържествува? 

– Съгласен съм, но така се нарушава ритъма на футболната игра. Сигурно ще навлезе и у нас това, но мисля, че ще дойде времето, когато това нещо ще бъде отхвърлено.

– Станахме свидетели на няколко начина за определяне на нарядите за кръга. Според вас, кой е най-правилният?

– Даден съдия не трябва да се среща с един и същи клуб поне два кръга. Грешката най-вече на съдийската комисия бе, че след наказанието на Кабаков за мача Лудогорец – ЦСКА, му дадоха възлов мач отново на ЦСКА. Това може би повлия на съдията и той допусна тази грешка, а той е рефер, от който очакваме да се развие и на международната сцена. Добър съдия е.