Ботев Пловдив задължително трябва да победи Верея утре за да остане възможно най-близо до Берое. Четвъртото място в родната Първа лига ще е позицията, която ще даде право на тима, който я заеме, да приеме седмия в класирането като домакин в един мач за класиране в Европа.

Ботев Пловдив е отбор, който харчи много сериозни средства за заплати на футболисти от Бразилия. Въпреки, че двама от тях в момента са твърди резерви, те дават широчината на състава, от която Николай Киров ще има нужда в натоварената програма. Никак не малкият бюджет на жълто-черните за заплати ще бъде оправдан единствено, ако пловдивчани се класират за Европа. Опциите за това са две. Да бъде вдигната за втора поредна година Купата на България или канарчетата да изместят  Беоре от четвъртата позиция.

За Купата всичко е ясно! Жълто-черните са на полуфинал със Славия, а ако успеят да се класират за финал, ще играят срещу Левски и ЦСКА, като тима на Гриша Ганчев за момента изглежда по вероятният съперник с оглед на моментното състояние на отборите.

Именно моментното състояние на Ботев Пловдив обаче по никакъв начин не дава гаранция, че тимът въобще ще се класира за финала. С оглед на това, което показват канарчетата след подновяването на шампионата на терена, то спокойно може да се каже, че шансовете на Ботев и Славия в полуфиналния сблъсък са изравнени. Все пак е ясно, пловдивчани ще хвърлят максимално усилията си именно срещу тима на Чичо Венци, защото това е най-прекият път до Европа. Класиране на финал със сигурност ще осмисли сезона, защото той ще бъде втори пореден за жълто-черните, и трети в последните 4 години.

При всички случаи обаче жълто-черните ще са аутсайдери във финалния мач,, независимо дали ще играят срещу Левски и ЦСКА. Не че това ще спре някой жълто-черен запалянко да вярва, че Ботев отново ще вдигне Купата. Аутсайдер в един такъв мач, не значи – обречен, напротив! Светлият пример всички си спомняме от преди няма и година на Националния стадион.

Ботев обаче със сигурност ще бъде фаворит за класиране в Европа, ако се докопа до четвъртото място. Тогава жълто-черните ще приемат на свой терен в една среща седмия в класирането, който ще бъде определен най-вероятно измежду тимовете на Локо Пд, Черно море и Славия. Не че тези отбори са много по-слаби от канарчетата, но Ботев ще ги приеме на собствената си база. Там, където подкрепата за противниковият отбор е винаги малка, с оглед на обстоятелствата. А и у дома и стените помагат. Правим уговорката, че четвъртото място ще даде право за бараж единствено ако Купата не бъде спечелена от Славия, но едва ли някой вярва, че Белите могат да поднесат чак такава изненада.

Затова утре в Стара Загора, на връх 106-тата си годишнина, срещу Верея, жълто-черните ще трябва да гонят задължителна победа, която да ги остави на 5 точки от Берое. В клуба, спонсориран от Тец-Марица, ясно знаят и показват, че борбата им ще е именно с канарчетата. Вчера това бе потвърдено от Мартин Камбуров, който след победата на Лаута обърна внимание именно на това, че за него и неговият отбор е от изключителна важност да държат дистанция в класирането с Ботев Пловдив.