Главният секретар на МВР Младен Маринов коментира, че четирима души са били предупредени с протокол ( във връзка с посещението на руския патриарх Кирил и предположението, че имало заплахи срещу него).

Той каза, че става дума за конкретен сигнал до службите заради публикации във “Фейсбук”, които представляват заплаха към патриарх Кирил. “Това си е процедура. Предупредени са. Дори в интернет пространството не бива да се отправят заплахи към когото и да било. Това е, което мога да ви кажа. Предупредени са по Закона за МВР”, обясни още той. Допълни, че протоколите не водят до наказания, а са предупреждение да се спазват законите. Маринов не пожела да коментира какви са били заплахите и отказа повече подробности. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/03/3139914_potrebiteli_na_feisbuk_sa_bili_predupredeni_ot/?ref=home_layer2#comments-wrapper

Коментарът на Младен Маринов предизвика във Фейсбук следния коментар:

https://www.facebook.com/VeniMarkovskiPublic/?hc_ref=ARSo_hTp5im_uONJRfl8MzY-VudqS3znEAMpkE-1DEPXrjStnIALDqpUoLmua5_VVT0

Veni Markovski – Вени Марковски

НАРУШИ ЛИ ЗАКОНИТЕ МВР?

Вчера МВР направи голяма грешка, тормозейки с предупредителни протоколи обикновени български граждани с цел последните да спазват законите и да не си правят майтапи с… руския патриарх(sic!).

По този начин МВР, а и патриархът покрай него, със сигурност ще станат жертви на ефекта “Стрезънд”. Министерството показа, че има двоен стандарт.

На приложените снимки се виждат доказателства за опита на МВР да ограничи правото на гражданите да коментират визитата на руския патриарх в България. Незабавната реакция срещу безсмислените протоколи се вижда в подигравателния колаж на патриарха, разпространяван масово във Фейсбук.

Предупредените са отец Рафаил (Росен Стефанов), Калин Димитров и съпругата му Лиса, Теодор Спасов, Иво Дошев.

Основанието, според министерството: “В МВР е получен сигнал, съдържащ конкретни данни за публикувани в социалните мрежи заплашителни коментари по адрес на руския патриарх Кирил. На основание на това МВР е предприело съответните действия по процедура, съгласно компетенциите си. Установени са авторите на коментарите. На основание чл. 65 от ЗМВР са издадени 4 протокола за писмено предупреждение.”

Но ако човек погледне един акт на прокуратурата от 2015 г.

 

(последните две снимки), то излиза, че МВР е направило и нещо много повече, освен да се престарае и да тръгне по къщите на хората, за да ги предупреждава да… спазват законите!?

МВР е нарушило конституционното право на гражданите да изразяват свободно мнението си.

В приложените снимки се вижда, че прокуратурата отказва да разследват конкретни писмени заплахи, както става ясно от постановлението от прокурора от Столична районна прокуратура Ч. Железчев, който “ОТКАЗВА да образува досъдебно производство” по жалба на Иво Инджев срещу заплашителни коментатори в неговия блог, които – по думите на прокурора:

По отношение на съдържащите се заплашителни изрази в коментарите в блога на Иво Инджев не може да бъде прието, че същите съдържат конкретни заплахи срещу него, които да са от естество да възбудят у него основателен страх за осъществяването им.

И още:

Изразяването на мнение, в конкретния случай – коментар, било то и с негативен за тъжителя характер или поддържащ противоположна теза, не може да бъде тълкувано като извършено престъпление по смисъла на чл. 162 от НК. Намирам, че в настоящия случай изразените мнения са проява на конституционната свобода на мнение, изразяване или политически убеждения.

Излиза, че прокурорът е този, който преценява дали някой коментар е заплашителен или не, а не човекът, срещу когото са отправени заплахите.

Е, добре, но как тогава МВР се е поставило на мястото на руския патриарх, за да реши, че някакви ФБ-статуси или коментари са толкова страшни за него, че да трябва да се вдигнат бедните полицаи по нощите, да ходят по домовете на хората и да ги тормозят? И защо МВР в този случай действа веднага, а в случая с Инджев действа след време, кротко и без никакви предупредителни протоколи, и… без да направи нищо?

С други думи, ако прокурорът е бил прав, когато е обяснил на Иво Инджев, че заплахите са проява на свободата на словото, значи полицаите са си превишили правата. Обратното, ако полицаите са прави, тогава прокурорът Железчев трябва да бъде сериозно порицан, а преписката да бъде иззета от него и да бъде предадена на друг, прокурор, който разбира законите по различен начин. Ако, разбира се, не е изтекла давността.

А междувременно да видим дали прокуратурата ще реши да провери дали са спазени изцяло изискванията на закона.

Вие как мислите?

_____

* – Повече за този ефект – тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect

** – Още по темата в Клуб “Z”: https://goo.gl/4efJbs

 

 

 

Share on Facebook