Ясно е, че спортната форма и моментната класа на съставите губят нормалното си значение, когато стане дума за пловдивското дерби. Победителят в този мач задължително трябва да покаже по-силен характер и мъжество , по-здрави нерви и по-голяма концентрация. През есента обаче Ботев спечели именно засади по-добрата игра, която показваше през цялата 2017 година и вкара три гола във вратата на черно-белите с лекота и настроение. Дори тази солидна победа този път може да натежи на Неделев и компания, защото отново ги поставя в ролята на фаворит. И заради мястото в класирането и заради това, че настоящият състав на „жълто-черните“ е един от най-успешните в историята на клуба с двата трофея, които спечели.

Има и друг показател, по който бултрасите съзират солидно превъзходство. Става въпрос за ефективността в атака, която демонстрират техните любимци от началото на сезона. Те са вкарали до момента 34 гола в Първа лига, а с повече могат да се похвалят само вкопчилите се в битка за титлата Лудогорец и ЦСКА-София с по 52. Левски е с 33, а Берое с Камбуров има 31 Нито един от останалите елитни отбори не е стигнал кота 30 досега.

Голмайсторът на „канарчетата“ от есента Фернандо Виана (9 гола) вече не е в състава, но Диого Кампос откри своята сметка, макар и само за почетно попълнение във вратата на Лудогорец. На разположение на Николай Киров вече е и друг познат герой – Жоао Пауло. Бразилецът със сигурност ще е амбициран да си върне головата форма с жълто-черния екип, след като досега за „орлите“ успя да се разпише само веднъж. Представянето му в контролите в Турция през януари 6е обнадеждаващо. В същото време защитата на Локо по принцип бе доста пропусклива през есента и при зимната селекция промените в отбрана бяха основен акцент. След подновяването на първенството „черно-белите“ допуснаха само един гол и то чак в 95-ата минута при гостуването на Славия. Обстоятелствата около отбраната в навечерието на дербито са доста тежки за Акрапович. Десният бек Мохамед Муса е наказан, а контузията на Асен Георгиев още е двубоя с Пирин допълнително утежнява положението. В момента босненецът разполага с едва трима чисти защитници – Димитър Везапоя. Стивън Езе и Мустафа Абдупахи. Няма да е изключено, ако Архан Исуф скоро почне да получава повече доверие, но за неделя изглежда малко вероятно да се появи сред титулярите. Абдулахи е ляв бек и се присъедини късно към тима Той не попадна в групата за първите два мача, защото Акрапович залагаше на други трима с паспорти извън ЕС – Муса, Езе и Умарбаев. Заради необходимостта от лавиране с ограничението за използване на чужденци на Лаута все по-уверено налагат Димитър Велковски като ляв защитник, въпреки че той бе викан и в младежкия национален отбор заради изявите си като опорен халф.

Проблемите се задълбочават, ако отчетем и фактора обиграност и това, че Езе не участва в нито една контрола, а преди дебюта си бе направил само три тренировки Все пак, както отбелязахме още е начало. Това дерби не се решава от статистическите показатели и обективните факти. В много по-ключова роля ще е нагласата към двубоя на всеки един от футболистите, а и това на коя страна ще намигне късметът.

Меридиан Мач