Общият брой на гръцките острови варира от 1200 до 6000, а броят на населените от 166 до 227. Обитаваните са сред най-красивите активи на Средиземно море.

 
От Йонийско море, от Албания на северозапад, до Додеканезе, близо до Турция на югоизток, те предлагат ваканции, които не можете да получите на много други места. Всяка от островните групи има уникалната си привлекателност, плюс някои от най-живописните морски пейзажи на Земята. Но за малкото разнообразие на малък радиус, близостта до пристанището на Атина в Пирея и най-добрите връзки между островните лодки, никой не се конкурира с Цикладите. Представяме деветте най-големи острова в и около Цикладите .

Най-добър пейзаж: Санторини

Историята зад този остров е изтъкана от легендите - през 1600 г. пр.н.е. след изригването на вулкан и разпадането на центъра му в морето, той оставя части от своята калдера, които днес формират остров Санторини. Гледките от почти всяка точка на този полумесец са превъзходни. Обилните скални лица са изпъстрени в множество оттенъци, селата и градовете се придържат към върховете на скалите, а калдерата е изпълнена с ясна, тъмно тюркоазена вода и множество круизни кораби. Светлите сгради в главния град Фира приличат на свежи одеяла върху планината.
На северния край, в Оя, залезите на слънцето са изключителни. Има много къщи, хотели и църкви разположени по скалните стени. Всеки вечер автобуси от туристи се спускат, за да гледат слънчевите лъчи в Егейско море. Природата е също толкова впечатляваща на морското равнище. Червеният плаж, както подсказва и името му, е с червеникаво оцветяване, сякаш скалите са от Марс.

Най-добър нощен живот: Миконос

Миконос е отговорът на Гърция за Ибиса, но без отношение и позициониране. През летния сезон, Миконос прилича хиляди млади хора, които идват през юли и август, а главните улици на град Миконос са изпълнени с весел глъч. Понякога тесните алеи са толкова препълнени, че единственият начин да се придвижвате е масово с тълпата.
В истински гръцки стил, нищо тук не започва докато не стане късно, въпреки че можете да се забавлявате през деня с 20-нещо италианци на Super Paradise Beach. Популярно начало е да пиете на залез слънце коктейл в бара Sea Breeze в Малката Венеция с най-хубавите гледки. В Кало Ливади можете да намерите един невероятно спокоен плаж, където новият био-ресторант Nice n Easy предлага фантастично меню на разумни цени.

Най-добър традиционен селски живот: Наксос

Най-големият остров от Цикладските острови има поредица от плажове на западния бряг, венециански замък, интересни руини, чудесни местни продукти и изобилие от млечни продукти. Но това, което го отличава от останалите острови, са неговите традиционни села. Има 46 от тях на Наксос, някои миниатюрни, но всички са прозорец към традиционния живот.
Всяко село тях има пекарна или кафе, където стари мъже, седят на маси под изгарящото слънце, пият кафе и говотят уживено. Винаги има и една безупречно запазена църква или две. 

Най-добър остров за кайтборд и уиндсърфинг: Парос

Постоянният вятър на Парос е очевиден, още щом фериботът се приближава до острова. Докато в Парос липсва космополита на Миконос (без магазини Louis Vuitton и Diesel), той е достатъчно хубав, за да привлече холивудските звезди (Том Ханкс купи къща там). Пейзажите са като истински рисунки и силата на природата е движеща. През лятото вятърът осигурява приятни бризове за плажовете, но също така създава условия за уиндсърфинг и кайтбординг. Вятърът достига максимален интензитет през юли и август, а каналът от пет мили, който разделя Парос от съседните му Наксос и Мелтеми има невероятно въздействие.

Най-добри плажове: Милос

Всеки островар има любимия си плаж, но никой от Цикладите не обещава броя и разнообразието на плажовете като вулканичния Милос. Някои имат бял пясък, някои черен, други са скалисти, други предлагат удовлетворяващо усещане за смачкани черупки, с вода, вариращи от смарагд до аквамарин или кобалтово синьо. Със силно вдлъбната брегова линия (на картата Милос прилича на мутирал рак) и доста малки заливчета, Милос има около 80 хубави плажа, много достъпни само с лодка. Въпреки че всеки има своя чар, някои не бива да се пропуска. 

Най-доброто за любителите на природата: Икария

Този скалист, крилообразен остров на прага на Цикладите и носещ името на Икар - синът на Даедал, който избягал от Крит, се приближава твърде близо до слънцето - спечели слава за дълголетието на жителите му. Тяхната диета, силната общност и ежедневното упражнение означават, че икарските мъже е четири пъти по-вероятни от американците да достигнат до 90-годишна възраст, според проучване на Медицинското училище в Атина. Островът от 99 квадратни километра е основно една голяма планина, достигаща връх в централната част на Прамнос-Атерес. За толкова малка площ географският вариант е удивителен - Икария има реки и малки езера, високи гори от бор и дъб и хълмове на всеки ред.

Мрежата от планински пътеки на Икария, известна като монопатия, е неформална мрежа от маршрути, свързващи селата. Туристическият пътеводител "Round of Rahes on Foot", публикуван от местните общини, подробно проследява маршрути и пътеки на запад от острова и също така изчертава обиколка от 15 мили през хълмовете и селата в северозападната част на Икария. Трекингът пренася пешеходци през земеделска земя, храсталаци, гори, езера, по магарешки пътеки, стада от кози и запознаване на посетителите с неспирната скорост и безкомпромисното естество на живота на Икарийския остров.
След тежък ден на преходи, всеки може да премахне болките в мускулите в минералните бани на Терма (чиито води според Аристотелския университет в Солун имат най-висока концентрация на терапевтичния елемент радон в Гърция).

Най-добрата дестинация тип "Робинзон Крузо": Куфонисиа

Всъщност двата острова, Като и Ано (с по-нисък и по-висок връх), са почти необитаеми, а туризмът е забравен, главно защото най-бързият ферибот от Атина отнема шест часа до Куфонисиа. Дом на само няколкостотин жители, Ано Куфонисиа е малка, само 2,2 квадратни километра, така че ходенето или колоезденето около острова са най-ефикасните начини за придвижване. Основната индустрия е риболовът, а главният град Чора запазва усещането за едно недокоснато рибарско селище с малки лодки, които се гмуркат в пристанището. Тук няма много работа, но това е идеята. Можете да наемете традиционна дървена лодка за екскурзия до близкия остров Керос. 

Най-доброто отдъхване за двойките: Фолегандрос

Този остров, който е изпълнен с къщи на скалите, е още по-добро бягство от Санторини за влюбените двойки. Планинският Фолегандрос не получава тълпите, които има на островите около него, благодарение на по-рядкото фериботно обслужване, което е благосклонност към двойките, търсещи уединение на място с много слънце и пясък. Основното село на острова, Хора, разположено на скално плато 650 фута нагоре, въплъщава архетипния образ на цикладските сгради от малки бели къщи със сини врати, облицовани с калдъръмени улици.

Кастро, венецианската част на Кора, е добре запазена. Магарето остава широко използвано средство за транспортиране, а козите се катерят нагоре и надолу по издълбаните на слънце хълмове. Бояджии и писатели от Европа идват на Фолегандрос за тихо вдъхновение и най-трайните спомени от посещението тук са тишината и залива с кристално чиста вода. Единствената забележителност, която не може да бъде пропусната, е североизточната пещера Хрисопелия, където древните имена са написани в глина по стените - обичай от елиниския период.

Най-добрата храна: Крит

90-минутен високоскоростен катамаран от Санторини пристига на Крит е дивия запад на Гърция, където местните жители са силно независими и имат привързаност към оръжията (използват се много, но сме уверени, че само се стреля по улични знаци или във въздуха по време на тържества). Неговите 3200 кв. мили са благословени с десетки микроклимати, плодородна почва и култури, които не са се поддали на бича на индустриалното земеделие. Което означава, че доматите, краставиците, патладжаните, ягодите, дините и другите плодове и зеленчуци, които растат тук, имат вкусът на природата. Топографията на централните планини, заобиколена от блестяща брегова линия, позволява два сезона на отглеждане - по-ниски през зимата, по-високи през лятото - и Крит е център за производство на зехтин, сирене и вино. Яжте в традиционна таверна (дори туристическа) или kafenio (гръцко кафене).

Елунда, на североизточното крайбрежие на острова, е заобиколен от големите земеделски площи на острова. Има селекция от хотели за всички бюджети и някои отлични примери за божествената свежест от кухнята на Крит. Ресторант Ергоспасио, бивша стара фабрика картофи, сервира току-що уловените морски дарове с изглед към пристанището на Елунда. Манолис Кафенион на централния площад е чудесно място за споделяне на мезе и раки (огнена алкохолна напитка, направена от грозде, която местни жители пият след хранене).

А Вие избрахте ли си дестинация?