Подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея зависи от решаването на проблема със севернокорейската ядрена програма, даде да се разбере днес говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

По-рано през деня канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин съобщи, че Пхенян е изразил желание за диалог с Вашингтон.

"В тесен контакт сме с Южна Корея за нашия единен отговор на Северна Корея. Както заяви президентът Мун, подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея не може да напредне отделно от решаването на (проблема със) севернокорейската ядрена програма", заяви цитираният говорител на Държавния департамент на САЩ.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс изрази сходна позиция, предаде ТАСС.

Всеки диалог със Северна Корея трябва да доведе до превръщането на полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия. Максималният натиск върху режима в Пхенян ще продължи до постигането на тази цел, подчерта Сандърс.

Според някои експерти, като играе картата на намаляването на напрежението с Юга, Северът се опитва да оправи своя имидж, за да си осигури драстично смекчаване на международните санкции срещу него заради забранената му ядрена и ракетна програма и да вбие клин между Сеул и Вашингтон.

Като знак, че "олимпийското примирие" не е решило проблема, президентът на САЩ наложи в петък нови едностранни санкции на Северна Корея, а вчера тя го обвини, че приближава полуострова към война, отбелязва Франс прес. (БТА)