Шестнадесет туркини бяха осъдени на смърт в Ирак за принадлежност към терористичната организация "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на съдебните власти. Предвидено е наказанията да бъдат изпълнени чрез обесване.

Присъдите бяха издадени от Централния наказателен съд в Багдад, след като било доказано, че 16-те туркини принадлежат към "Ислямска държава". Жените признали, че са се омъжили за членове на джихадистката групировка или са й оказвали логистична помощ, или са били замесени в терористични атаки. Присъдите може да бъдат обжалвани.

Хиляди чужденци се сражаваха в Сирия и Ирак на страната на "Ислямска държава" поне от 2014 г., припомня Ройтерс. Много жени дойдоха или бяха доведени от чужбина в териториите под контрола на джихадистката групировка.

Около 1700 жени и деца, свързани с "Ислямска държава", се предадоха или бяха пленени в Ирак. Миналата седмица туркиня бе осъдена на смърт за принадлежност към терористичната организация.

През януари германка получи смъртна присъда по подобно обвинение. Миналата година бе осъден на смърт руски боец на "Ислямска държава".

През декември иракските власти обявиха пълна победа над групировката, която превзе през 2014 г. близо една трета от територията на страната. (БТА)