Сензационният арест на хората на благоевградчанина Иван Ганчев-Ганята - Антон Салама и Благо, задържани на бензиностанция Владая с 10 кг кокаин, разкри добре разработена схема за наркотрафик по трасето Колумбия - България, съобщава Struma.com.
В петък спец операция на „Агенция Митници“ и МВР разби отдавна съществуващия канал и нанесе сериозни загуби на трафикантите. Маскиран като руда за металургична фирма, кокаинът тръгнал от Колумбия, като пратка по DHL. 100-килограмовата пратка руда минала през Лондон - до летище София. Тук на летището в петък, млада благоевградчанка, която уж работи в металургична фирма, трябвало да получи пратката, но е задържана и арестувана. Благоевградчанката е работила във фирма, която участниците в схемата откраднали.
 
Използвайки съществуваща металургична компания, с фалшив печат, пратката е изпратена уж като мостра за нуждите на производството ѝ. Пратката е била придружена с искане от българската фирма за мостра от известна металургична компания в Латинска Америка. Благоевградчанката получател, е задържана минути, след като се явила и получила 100-килограмовата мостра-руда.
 
Предала я на хората на Ганята - Антон и Благо, и като се разделили е арестувана. Логистиката около получаването и предаването на пратката е водил Иван Ганчев - Ганята, от Лондон. Запознати твърдят, че в играта е и арестуваният в Италия преди година благоевградчанин Радослав Атанасов - Радето, но засега неговото име не излиза на повърхността.
 
След като получили рудата, в която бил маскиран кокаинът, Благо и Антон е трябвало да извлекат чистия наркотик от така наречения феритен прах. Процедурата не е сложна и не са нужни специални устройства за това. В 100 кг от получената руда се съдържали над 10 килограма кокаин. Схемата е добре позната на службите, но досега благоевградчани не бяха замесвани в подобна сложна игра.
 
В ареста са благоевградчанката, чието име засега не е известно, Антон Салама и братовчеда на Ганята - Благо. За Ганята се твърди, че е в Лондон. Мистериозно е, че ден преди пратката "да падне" Ганчев-Ганята е бил в Благоевград. Вероятно е заминал спешно за Англия.
 
В тази операция Ганята е ръководител логистика, но до момента не е открит, за да бъде призован за разпит. Припомняме, че Ганята и Антон Салама бяха арестувани в Уганда, където излежаха присъда за източване на банкови сметки. Наскоро бяха освободени и в петък отново паднаха в капан.