Украйна е готова да отблъсне "пълномащабна агресия" от страна на Русия. Това заяви за украинската секция на "Радио Свобода" началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) армейски генерал Виктор Mуженко.

"Експертите определят готовността на Русия (за мащабна война) след три години, а ние определяме както различните срокове на готовност и различните мащаби на провокационни действия, така и възможността от широкомащабна операция, широкомащабна агресисия по отношения на Украйна. Вече сме разработили планове за различни варианти, като се вземат предвид заплахите, които съществуват около Украйна, и подготвяме войските за отбраната на нашата страна ", каза той.

Муженко подчерта, че Украйна трябва да е готова да отблъсне агресия по всяко време. "Трябва да сме готови и в този момент, и утре, и след седмица, година, три години и дотогава, докато тази заплаха изчезне по отношение на Украйна. Искам да кажа заплахата от военна агресия срещу Украйна ", заяви ръководителят на Генералния щаб на страната.

Муженко обаче допълни, че обещаните танкове украинско производство "Оплот" ще пристигнат на разположение едва в края на тази година. "Очаквахме ги в края на миналата - началото на тази година, но на базата на определени технически причини, т.е. от възможностите на нашата отбранителна индустрия, ние предполагаме, че тези танкове ще получим до края на 2018 г." - обясни той.

По-рано,шефът на украинския Генерален щаб каза, че Киев завършва антитерористичната операция в районите на Донецк и Луганск и променя формата на военната операция в региона. "Ще преминем към операции на Обединените сили", каза Муженко.

Управлението на операцията на обединените сили ще бъде поверено на специално създаден щаб, подчерта той. Според Муженко промяната във формата ще позволи "по-ефективно и в рамките на правното" да се задействат военнослужещите от въоръжените сили.

През последните дни около подписването на закона за реинтеграцията на Донбас в Киев зачестиха воинствените изказвания. 

Бившия министър на отбраната на Украйна Валерий Гелетей отново обеща да проведе военен парад в Севастопол. Това той заяви в интервю за украинското издание Сегодня.ua.

На въпрос ще стане ли по внимателен в изказванията си, след като през 2014 г. предрече тържествен марш на украински военни в Севастопол, а такъв още не се е състоял, Гелетей отговаря: "Искрено вярвам в победата на Украйна и че в чест на тази победа в Севастопол ще проведем военен парад и Крим ще бъде върнат на Украйна. Мога да повторя същото след още 2 и половина година без да променя нито една дума", увери пълководецът. 

Преди него пък депутатът от Върховната рада Андрей Тетерук заяви, че украинската армия е способна да победи руската и да премине в тържествен марш в центъра на  Москва. 

Превод: БЛИЦ