Колко често вземате душ ? Най-вероятно вашият отговор: всеки ден. Ние сме свикнали с това, а 10 минути под душа всеки ден, понякога дори два пъти на ден - е в реда на нещата.

 
Само че това е основно грешен навик. Разбира се, човек трябва да следва хигиена и никой не отрича този факт, но не е нужно да се къпете всеки ден заради това.

Ще ви кажа защо не бива да се къпете всеки ден и как това влияе на здравето ни.

Мога ли да взема душ

Няколко цифри, за да започнете. Просто мисля, че около 60 литра вода отива на един душ. Ако се използва нагревател, дебитът се увеличава трикратно. Завършвате банята - 200 литра. Ако изчислим, едно семейство от четирима, които всеки ден се къпят, харчи приблизително 25 кубически метра вода всяка година.

При текущи цени за електричество и вода това струва справедлива сума. Освен, че е скъпа, това има и пагубен ефект върху околната среда. Хората, които често си слагат душ, са отговорни за хвърлянето на 3,5 тона въглероден диоксид в атмосферата. И нормата за един човек е 1 тон и това отчита цялата жизненоважна дейност.

Някой ще каже, че няма значение, защото всеки ден просто трябва да се измиете. Но това не е напълно вярно и за това има медицинска обосновка. Дерматолозите смятат, че детето не може да се къпе всеки ден, защото намалява способността на кожата да се бори с бактериите. Те твърдят, че ранното взаимодействие с мръсотията прави кожата по-малко чувствителна към инфекции и дори може да предотврати развитието на екзема.

Ние всички обичаме различни средства за душ: сапуни, гелове и така нататък. Лекарите също така твърдят, че честото използване на сапун води до загуба на себум и унищожава бактериите, полезни за хората. Това допринася за развитието на дерматит. Същата ситуация е с шампоана за коса. Когато мием често с шампоан косата си, това също води до извличане на защитния слой на мазнини от изсъхване на косата и унищожаване на кожата. Това води до пърхот.

Смятате ли, че е полезно някой да се къпе толкова често и да използва толкова голямо количество препарати? Разбира се, компаниите, които произвеждат всичко това. Това ще звучи преувеличено, но правилото за вземане на душ всеки ден се налага от културната норма и няма нужда от нея. Хигиената е важна и не трябва да се пренебрегва, но според хигиенистите не е необходимо да се използва сапун за това. С потта и обичайната вода ще се справи.

Повечето части от тялото ни са скрити под дрехите и не влизат в контакт с околната среда, съответно, те не изискват ежедневно измиване, че дори със сапун. Несъмнено някои части на тялото (подмишниците, интимните зони, краката) изискват ежедневна хигиена по очевидни причини. И, разбира се, ръцете. Те трябва да се измиват постоянно и по-добре със сапун.

Всъщност няма ясно правило кога и колко трябва човек да къпе . Всичко зависи от начина му на живот, климата и анатомичните му особености. Колкото повече физическа активност, толкова по-често трябва да се къпете.

Като цяло, кратък топъл душ няколко пъти на седмицата може да се справи с поддържането на здравето на тялото (в този случай, ако хигиената под мишниците и интимните зони са на ниво). Не са необходими всичко е индивидуално, но може релаксиращи с вода процедури

И какво мислите за това? Споделете с нас в коментарите!