Военният експерт и бивш шеф на израелската секретна служба „Натив” Яков Кедми оценил възможностите на руските системи за ПВО и ПРО да отблъсне потенциална атака на сили на САЩ откъм военна база в Турция. Това пише изданието politexpert.net.
Руският журналист Марк Сорокин предложил на Яков Кедми да оцени възможността на Русия да отблъсне атака на САЩ и НАТО от южно и югозападно направление, в частност откъм турската авиобаза „Инджирлик”.
 
Според военния експерт, главните поражения обикновено ги нанасят ракетните системи. Откъм Турция в това отношение Русия няма защо да се опасява, защото „Инджирлик” е класическа авиобаза, там САЩ са базирали единствено самолети.
 
Съществувала само опасност от югозападното направление, тъй като САЩ постоянно държат в Черно море разрушители с ядрено оръжие. Русия обаче правела всичко необходимо, за да се предпази от всички видове заплахи. На първо място е използването на потенциала на сирийската база в Тартус. На второ място идват разположените руски кораби с ПРО-възможности в Средиземно и Черно море. На трето място, по другите направления руските брегови системи и комплекси за ПВО и ПРО били способни да отбият всякакъв удар.
 
Русия предупреждавала за това, но не я разбрали. Най-важен момент обаче е създадената мощна групировка на Северния флот за изпреварване на действията на САЩ. Благодарение на грамотните действия на руското главно командване скоро практически няма да остане направление, откъдето да бъде нанесен убийствен удар по време на потенциално противопоставяне, обобщил Кедми.
 
Превод и редакция: БЛИЦ