Ново среднощно земетресение раздруса Пловдив преди минути! Това е втори осезаем вторичен трус след снощното силно земетресение, което събуди целия град! Силата на труса е бил 3.8 по Рихтер, а епицентърът е същият като снощи - на 2 км от Асеновград и на 18 от Пловдив.

Първият сериозен вторичен трус бе усетен в Пловдив.. Според Европейския сизомологичен център, трусът бе с магнитуд от 3 по скалата на Рихтер, като епицентърът му е близо до Асеновград на дълбочина 12 км. Регистрирано в 17.05 часа.

Припомняме, че почти цяла България бе разбудена през изминалата нощ заради земетресение от 4,6 по скалата на Рихтер, епицентърът на което бе в близост до град Садово, на 2 километра от Асеновград и на 17 километра от Пловдив.

Вторични трусове

Силните земетресения винаги са придружени от множество вторични трусове на същото място. Техният брой и интензитет намаляват с течение на времето, но могат да продължат с месеци. Особено висока вероятност за силни трусове има в първите часове след основния трус. Има много случаи, когато увредената от земетресение сграда се срутва едва при по-слаб вторичен трус. Вторичните трусове са заплаха по време на спасителните операции. Ако един вторичен трус е по-силен от основния, той бива квалифициран като основен, а първият по време се нарича предземетресение. Вторичните трусове се получават, когато земната кора се нагажда към ефектите от главния удар.

 

Какво да правим при земетресение

Как да реагираме при земетресение?

Ако сте вкъщи и усетите земетресение преместете се веднага към сигурно сигурно място в следния ред:

  • вън: ако можете да излезете в рамките на няколко секунди, направете го и се тдалечете максимално от околните сгради;
  • защитено прстрантво: застанете под някоя врата. Конструкцията на сградата е подсилена на такива места;
  • под тежка маса или в ъгъла на стаята: в краен случай можете да се скриете под здрава мебел или в ъгъла на стаята;

Пазете се от външни стени, прозорци, лавици и всичко, което може да падне върху вас. Коленичете и покрийте главата и лицето си с ръце. Ако сте нвалидна количка, пуснете спирачките и пазете главата си.

Не използвайте асаньор по време на земетресение. Има реална опасност да заседнете в него.

Ако се навън Отдалечете се от всички околни сгради и се опитайте да намерите място под открито небе. Далеч от кабели и стълбове.

Ако сте в превозно средство отбийте от пътя и останете в превозното средство. То ще ви предпази. Избягвайте да спирате под мостове, до сгради или тръмни склонове.

Ако сте на морския бряг напуснете плажа веднага и влезте навътре в сушата. Опаснота от цунами не трябва да се подценява.

Най-важният съвет е да останете спокойни и да действат бързо и ефективно. Ако имате възможност упражнявайте евакуация, така в случай на земетресения ще действате инстинвно.