Екипът на британския министър-председател Тереза Мей обмисля резервен план, в който ще откаже да извършва плащанията си след Brexit, ако Европейският съюз откаже да даде на страната търговската сделка, която иска, предава Bloomberg.

В частни разговори високопоставени британски представители са обсъждали идеята за подобен вариант, ако преговорите се провалят, казват трима запознати източници.

Планът не е предпочитаният вариант за Великобритания, но някои представители от администрацията на Мей вярват, че може да е необходим, ако ЕС се опита да се откаже от бъдещия си ангажимент към сделка за свободна търговия.

Моментът за предложението е чувствителен, тъй като британските министри в момента се опитват да изградят взаимно доверие с Великобритания, вместо да предизвикват съмнения. Лондон се опитва да убеди блока да си сътрудничат по плановете за амбициозно търговско споразумение, което ще влезе в сила след развода.

Днес министърът по Brexit Дейвид Дейвис ще представи идеята си за сътрудничество между двете страни в преговорите, обещавайки на оставащите 27 страни членки, че Великобритания няма да се опита да подкопае отношенията си с тях, сксъсвайки с регулациите след излизането си.

Мей планира да обяви целите си за подробно търговско проектоспоразумение във важно изказване следващата седмица, като целта е очертанията на сделката да бъдат готови до октомври, за да бъде подписана веднага след Brexit през март 2019 г.

Идеята, че Великобритания може да заплаши с неплащане на вече договорените вноски, обаче рискува отново да отвори спора по парите, който почти провали първия етап от преговорите около Brexit миналата година. В Брюксел преговарящите вероятно ще твърдят, че сметката е за задължения, които Великобритания вече е натрупала и не може отново да се обсъжда или да се свързва с бъдещото търговско споразумение.

Като един от най-големите бюджетни вносители в ЕС, Великобритания може да използва обещаните плащания към блока като лост, казват източниците. „Или ЕС ще ни даде търговска сделка, или няма да получи никакви пари“, казва бившият лидер на консерваторите на Мей Иън Дънкан Смит. „Всичко е договорено или пък нищо не е договорено“.

Искайки да останат анонимни, трима високопоставени представители са заявили, че Великобритания ще има възможност да спре плащанията по сметката за Brexit на стойност 40 млрд. паунда, ако европейските лидери се опитат да ги провалят.

Един от тях коментира, че точният механизъм за плащанията все още не е договорен, което оставя възможността да бъдат забавени, а според друг плащанията трябва да бъдат направени през следващите години и спрени, ако е необходимо.

Британските министри се опасяват, че Великобритания ще изгуби лоста си в търговските преговори, които ще се случат по време на преходния период, тъй като Великобритания вече ще е излязла от ЕС. Освен това тя вече ще е юридически обвързана с плащането на финансовото споразумение, като част от сделката за развода.

Още икономически новини четете в Investor.bg