Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев е започнал да изтърпява наказанието си за изнасилване на 16-годишна ученичка и в момента е трудово-поправителното общежитие на пазарджишкия затвор, научи "24 часа". Адвокатката му Ташкена Колчева потвърди информацията.

"Районният съд в Пловдив първоначално даде 6 г. на Евстатиев, но окръжният намали на 4 г., като се произнесе с решение. То не подлежи на касационно обжалване пред ВКС", обясни защитничката.

По думите й повереникът й реално вече е излежал половината от присъдата, тъй като от нея трябва да се приспаднат две години, прекарани в ареста. Така Евстатиев придобива право да излезе навън условно предсрочно. Все ощо обаче не е ясно дали той ще поиска да бъде освободен на това законново основание. Ексградоначалникът бил категоричен, че след като бъде излезе от затвора, ще води дело срещу държавата в Страсбург за дългия престой зад решетките до произнасяне на присъдата му. Евстатиев не се признава за виновен.

И на двете съдебни инстанции той твърдеше, че половият акт с непълнолетната бил доброволен от нейна страна. Според прокуратурата той я е поканил в хотелската си стая в Стрелча. Предлогът бил да поговорят за бъдещото й кандидатстване в юридически факултет. Ученичката не се усъмнила в намеренията му, тъй като познавала добре Евстатиев - помагала му в предизборната кампания. Бившият кмет напил гостенката си с 200 г водка, след което я е насилил. Поръчал й да не казва нищо на родителите си и я оставил пред дома й. След случилото се тийнейджърката е посещавала в продължение на месеци психолог, за да се съвземе от тежката травма.