По държавния телевизионен канал БНТ днес изтече поредната лъжа, чиято цел е да припише на Н.Игнатиев и Русия несъществуваща заслуга за почитането на Левски.

Това е нахално твърдение, плод на невежество ( в “най-добрия случай”) или на хибридна руска атака, чиято цел е Игнатиев, еврофоб и българомразец, да бъде обявен по московска заръка за “баща на българската нация”.

Коментатор в ivo.bg, отбелязва:

Тази вечер, след тържественото отбелязване на 145- годишнина от смъртта на Апостола, по БНТ излъчиха кратък “документален” филм по сценарий на Ивайло Манев за Васил Левски и паметника му с претенция да разкаже историята за построяването на паметника.
Но още от самото начало разказът започна с хибридна лъжа, преписана от…. Уикипедия, дето всеки може да си напише и редактира каквото си иска:
“Решението за издигане на монумент на Левски е взето на 6 август 1878 г. ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ГРАФ ИГНАТИЕВ (!?)от току-що съставения Софийски градски общински съвет. Така първият софийският градски общински съвет в освободения град, ПО ИСКАНЕ НА ПЪРВИЯ СОФИЙСКИ КМЕТ ДИМИТЪР ХАДЖИКОЦЕВ, взема решение да бъде издигнат паметник на Апостола на българската свобода Васил Левски.”
Обаче, в книгата „Паметниците на София” с автор Н. Ганев.публикувана през далечната 1939 г. пише друго:
“…Почти непосредствено след Освобождението, а именно през лятото на 1878 г., Софийският градски общински съвет, при кмет Димитър X. Коцев, взел решение да бъде издигнат паметник (първия в новоосвободеното княжество) на великия апостол на българската свобода Васил Левски. Вследствие на това, на 6 август той изпратил окръжно писмо до всички градски общини в Софийската губерния, с което, като им съобщавал, че е взел решение да се издигне паметник на свещенодякона Левски в София, ги умолявал да съберат волни помощи от гражданите за великото дело”

http://stara-sofia.blogspot.bg/2012/02/blog-post_20.html

Не случайно на откриването на паметника не е присъствал нито един “официален” руснак. Защо ли?
“…В неделя сутринта, 22 октом. 1895 г., след божествената служба, в църква „Св. Крал” се отслужи панихида за успокоение душата на дякона Игнатия — Левски, след което процесията тръгна от съборния площад към паметника по улиците: Дондуков, Търговска, Александровския площад, Цариградска и бул. Фердинанд по следния ред: музиката, сподвижниците на Левски със знамето, ученици, роднините на Левски, министрите, народните представители, столичното кметство, окръжни комисии и кметства от провинцията с венците, г-да офицерите от гарнизона, висшите чиновници, професорите, учителите, опълченското д-во „Левски”, Инженерното д-во, д-во „Юнак”, д-во „Сокол”, д-во „Чех”, Хърватската задруга, Немското благотворително д-во, Италиянското д-во, Швейцарското д-во, еснафите и гражданите. “

Share on Facebook