Утре  пловдивският Апелативен съд ще разгледа жалбата на обвинения в тероризъм мароканец Нофал Рашид Зохри  срещу решението на Окръжен съд – Хасково, с което той бе задържан под стража за 90 дни. 

Мярката е наложена въз основа Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, както и договора за екстрадиция между  България и Кралство Мароко.

35-годишният Нофал Зохри е обявен за международно издирване от Кралство Мароко по обвинения за терористична дейност и принадлежност към джихадистите от  Ислямска държава.  

Мароканецът бе задържан на 13 януари т.г. заедно с 27 сирийци на "зелената граница" близо до свиленградското село Сладун.  

Първоначално той също се представил за сириец, като показал фалшив паспорт. От ДАНС обаче бързо  установиха истинската му самоличност след експертиза по лицево разпознаване. 

Според Интерпол и мароканските власти, Нофал Зохри е бил сред високопоставените членове на ИДИЛ. Той е носел колани с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси. 

Самият Зофри отрича  да е терорист и не желае да бъде екстрадиран в Мароко, защото там животът му щял да бъде в опасност. Законът в арабското кралство предвижда наказание от 30 години затвор за доказана терористична дейност.